Crumble z jabłkami (wegańskie)

Słodkie, miękkie jabłka z cynamonem i rodzynkami jak z szarlotki, pokryte chrupiącą i aromatyczną granolą z płatków owsianych. Crumble przygotowałam w wersji wegańskiej, ale jeśli wolicie można zamiast oleju kokosowego użyć prawdziwego masła ;)

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1- 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 120 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 40 g zmielonych migdałów (u mnie blanszowane, czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
  • 30 g masła orzechowego z kawałkami orzechów lub gładkie (najlepiej 100% orzechów, bez dodatków)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 40 g syropu klonowego

Dodatkowo:

  • olej kokosowy do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Na dużej patelni roztopić olej kokosowy. Dodać syrop klonowy, jabłka, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
  3. W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
  4. Formę żaroodporną posmarować cienko olejem kokosowym. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Podawać najlepiej na ciepło.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Crumble z jabłkami (wegańskie) Crumble z jabłkami (wegańskie) Crumble z jabłkami (wegańskie)

Powiązane przepisy