Crumble z jabłkami (wegańskie)


Słodkie, miękkie jabłka z cynamonem i rodzynkami jak z szarlotki, pokryte chrupiącą i aromatyczną granolą z płatków owsianych. Crumble przygotowałam w wersji wegańskiej, ale jeśli wolicie można zamiast oleju kokosowego użyć prawdziwego masła ;)
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 120 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 40 g zmielonych migdałów (u mnie blanszowane, czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
- 30 g masła orzechowego z kawałkami orzechów lub gładkie (najlepiej 100% orzechów, bez dodatków)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 40 g syropu klonowego
Dodatkowo:
- olej kokosowy do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni roztopić olej kokosowy. Dodać syrop klonowy, jabłka, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
- W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
- Formę żaroodporną posmarować cienko olejem kokosowym. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia się kruszonki, ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!