Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Omlet na słodko

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz w lodówce ciasta, to możesz zrobić sobie na szybko ten oto słodki omlet. Dokładnie mówiąc, jest to biszkopt usmażony na patelni. Przepis ten znam od dzieciństwa, taki omlet robiły bowiem na podwieczorek moja babcia i moja mama. Najchętniej jadałam omlet z dżemem truskawkowym. Można go jednak posmarować ulubionym smarowidłem i nie musi to być dżem. Omlet można również podać na przykład z kisielem, polać zmiksowanymi owocami z cukrem, sosem waniliowym i udekorować owocami sezonowymi.

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g mąki pszennej (wersja bezglutenowa patrz uwagi)
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego) lub oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

2

  1. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.

3

  1. Na końcu dodać przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
  2. Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło. Wyłożyć ubitą masę. Smażyć powoli na średniej mocy palnika, aż ciasto od spodu ładnie się zarumieni (ok. 4 minut).

4

  1. Następnie przewrócić ciasto łopatką i usmażyć z drugiej strony. (Uwaga: druga strona ciasta smaży się szybciej).

5

  1. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i podawać najlepiej od razu z ulubionym dodatkiem.

Uwagi:

  • W wersji bezglutenowej należy użyć 40g uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub wersja II: 20 g skrobi ziemniaczanej i 30 g mąki kukurydzianej; lub wersja III: 20 g skrobi i 30 g mąki sojowej)
  • Omlet bezglutenowy jest bardzo delikatny i puszysty. Problem sprawia przewrócenie go na patelni (z glutenowym nie ma raczej większego problemu). Jeśli nawet przewrót nie wyjdzie za ładnie, to nie umniejsza to smaku omletu.
  • Omlet smakuje najlepiej na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Omlet na słodko Omlet na słodko

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony