Eton mess w wersji wegańskiej

Wegański deser Eton mess przygotowany jest z pokruszonych bez wegańskich, kokosowej bitej śmietany i świeżych truskawek. Oczywiście można ten deser przygotować równie dobrze z innymi, sezonowymi owocami jak np. malinami, jagodami, borówką amerykańską, jeżynami, porzeczką, kiwi itd.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g świeżych truskawek (lub innych owoców sezonowych)
  • 30 g bez wegańskich (z przepisu: "Bezy wegańskie")
  • 1 puszka mleka kokosowego*, schłodzonej przez co najmniej 24 godziny w lodówce (lepiej 2- 3 dni)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bitą śmietanę: Dobrze schłodzoną puszkę z mlekiem kokosowym wyciągnąć z lodówki, otworzyć, oddzielić łyżką stałą część i przełożyć ją do miski. Ubić mikserem, aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Miskę ze śmietaną wstawić do lodówki na czas przygotowania truskawek.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na ćwiartki.
  3. Bezy pokruszyć na grube kawałki.
  4. Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
  5. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.

*Wybierzcie mleko kokosowe, które ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej powyżej 80%), bez zbędnych dodatków jak emulgatory. Wypróbowałam wiele i polecam mleko kokosowe Real Thai.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Eton mess w wersji wegańskiej

Powiązane przepisy