Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Deser Banoffee w wersji wegańskiej

Wegańskie Banoffee jest zdecydowanie zdrowsze od klasycznego deseru Banoffee, a w smaku jest przepyszne, kremowe i słodziutkie, choć nie zawiera zwykłego cukru, nabiału, czy glutenu. Składa się ze śmietanki kokosowej, posypanej wiórkami z gorzkiej czekolady, bananów, polanych słodkim karmelem z daktyli i klejąco- chrupiącego, orzechowego spodu.

Składniki na ok. 4 porcje:

Orzechowy spód:

  • 1 szklanka mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub ewentualnie miodu)
  • 2 łyżki masła orzechowego*

Daktylowy karmel:

  • ¾ szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła orzechowego*
  • szczypta soli

Kokosowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę gorzkiej czekolady do posypania (najlepiej o wysokiej zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym schłodzić w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
  2. Suszone daktyle do przygotowania karmelu zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie odsączyć na sitku, nie wylewając wody, w której się moczyły.
  3. Przygotować orzechowy spód. Orzechy, syrop klonowy i masło orzechowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę. Masę podzielić na 4 części i rozłożyć na dnie 4 szklanek.
  4. Przygotować daktylowy karmel. Namoczone daktyle, masło orzechowe i szczyptę soli zmiksować blenderem lub w malakserze. Dalej miksując, dodawać stopniowo wodę odlaną z daktyli, aż masa będzie miała konsystencję przypominającą masę krówkową, czyli będzie gładka, kremowa i nie za gęsta.
  5. Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Rozłożyć do szklanek. Polać daktylowym karmelem.
  6. Przygotować kokosową bitą śmietanę. Schłodzone mleko kokosowe w puszce wyciągnąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i otworzyć. Odlać wodę kokosową (można ją wykorzystać np. do smoothie), a śmietankę kokosową (twardą, białą część z puszki) przełożyć do miski. Ubić mikserem na sztywno (jak zwykłą, słodką śmietanę 30- 36%). Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na warstwę karmelową lub przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować deser. Deser posypać startą czekoladą.
  7. Można podawać od razu, ale lepiej schłodzić go w lodówce.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • *Masło orzechowe polecam czyste, bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów.

Kuchnia:

Angielska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Deser Banoffee w wersji wegańskiej Deser Banoffee w wersji wegańskiej

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 miesięcy temu
    Czy zamiast syropu klonowego lub miodu mozna dodac ksylitol? Jesli tak to czy trzeba tez dodac odrobine wody lub mleka roslinnego?

Polub nas na ...

Początek strony