Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
25 Komentarzy

Róże z masy maślanej

Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach :). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.


Do formowania róży potrzebna jest podstawka i rękaw cukierniczy z końcówką do formowania róży i końcówką do formowania liści.

końcówka do formowania róży i podstawka:

02

końcówka do formowania liści:

03

Róże wykonuje się z masy maślanej. Ja użyłam masy z tego przepisu: „Klasyczny tort z masą maślaną”, robiąc ją z ½ porcji. Większą część masy, przeznaczoną na róże, pofarbowałam barwnikiem czerwonym, a mniejszą, przeznaczoną na listki, barwnikiem zielonym.

Wykonanie róży z masy:

  1. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadrat o wielkości ok. 5x 5cm.
  2. Przygotowaną masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego. Nałożyć końcówkę do formowania róży.
  3. Na podstawce zrobić małego kleksa z masy i położyć wycięty kwadrat z papieru. (Dzięki masie papier będzie trzymał się na podstawce).
  4. Na środku wycisnąć z masy stożek. (Właściwie powinno się to zrobić dodatkową okrągłą końcówką, ale ja robiłam wszystko jedną końcówką, nie bawiąc się w ich przekładanie).
  5. Rękaw należy ustawić tak, aby szersza część końcówki była skierowana do dołu a cieńsza do góry. Obracając podstawką o 360° i jednocześnie wyciskając masę z rękawa, należy uformować pierwszy płatek.
  6. W kolejnym obrocie należy zrobić 3 płatki.
  7. Teraz należy zacząć w połowie dowolnego, uformowanego płatka i ponownie utworzyć kolejny rząd płatków. Końcówkę należy odchylać coraz bardziej do tyłu, aby róża miała rozwinięte płatki.
  8. Tak postępować, aż róża będzie gotowa.
  9. Gotową różę razem z papierem ściągnąć z podstawki i przełożyć na deskę lub płaski talerz i wstawić do lodówki, aby stwardniała.
  10. W ten sam sposób przygotować pozostałe róże.

Listki do róży przygotowuje się bezpośrednio na cieście, na którym znajdują się już ułożone róże. Przy robieniu liści nie jest potrzebna żadna wprawa. Należy użyć tylko odpowiedniej końcówki. Wyciskając masę z rękawa, listki formują się dosłownie same.

Róże z masy maślanej

Róże z masy maślanej

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Serafinowicz · 1 lat temu
    Dzień dobry Pani właśnie dzisiaj skorzystam z przepisu na masę maślaną mam nadzieje że mi wyjdzie .pozdrawiam jeśli wyjdzie i wyjdą mi piękne róże to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    domi · 1 lat temu
    Witam czy jak zrobię różyczki z tego kremu to mogą leżeć w lodówce przez dni? nic się im nie stanie? zgóry dziękuję za odpowiedź pozdrwiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 4 lat temu
    witam gdzie moge kupic taka podstawke do formowania roz? nigdzie nie moge znależć. pozdrawiam P.S.roze przesliczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anno[/b] użyłam masę maślaną z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/144-przepis-na-tort-klasyczny"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    Proszę o przepis jak zrobić taką masę na róże, mam urodziny wnuczka i chciał bym spróbować zrobić róże. z góry dziękuję za podpowiedź. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 5 lat temu
    Moja mama robiła takie róże na tort jak byłam mała. Miała taką końcówkę spłaszczoną, którą tata jej zrobił z konserwy, a zamiast rękawa używała papieru śniadaniowego. Do listków sam papier, odpowiednio przycięty. Żadnego fachowego sprzętu, a efekt - równie urzekający
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, jak najbardziej. One są bardzo pracochłonne, więc najlepiej jest przygotować je wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    witam ;))
    mam do zrobienia 50 babeczek w krótkim czasie, stad moje pytanie :
    czy takie róże można zrobić wieczorem a kolejnego dnia dać je na tort ? czy będą wtedy dalej ,,jadalne " ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kubo[/b] linka podałam w komentarzu nr. 10 a kupiłam cały zestaw na ebayu niemieckim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuba · 5 lat temu
    Czy mogłaby Pani zdradzić gdzie kupiła Pani rękaw cukierniczy i końcówki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olgo[/b] a próbowałaś włożyć masę na chwilę do lodówki? od początku miałaś masę za rzadką? jeśli tak to wydaje mi się, że jajka nie były dobrze ubite. Możesz utrzeć trochę miękkiego masła i do niego wmiksowywać po trochu tą rzadszą masą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLGA · 6 lat temu
    a co zrobić w momencie jak masa jest za bardzo leista, dodawałam już o wiele więcej cukru to nie pomogło. Przy robieniu różyczek masa nieładnie osiada. Nie jestem w stanie zrobić wysokich kwiatów bo opadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    irma · 6 lat temu
    Efekt powala na kolana. Właśnie sobie zamówiłam takie końcówki. Fachowa nazwa to tylki, a są dostępne na allegro, oraz w sklepach z rzeczami cukierniczymi. nie należą do tanich, ale to przecież inwestycja na lata. Mam nadzieję, że jak potrenuję to też dojdę do takiej wprawy. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Rubinetto[/b] dziękuję bardzo za pomoc :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rubinetto · 6 lat temu
    Końcówka to wykonywania płatków róży dostępna jest w zestawie do zdobienia tortów w IKEI, a końcówka do wykonania płatków nie jest identyczna jak ta na zdjęciu. IKEowA z jednej strony ma grzebyk ale wydaje mi się, że też wyjdą piękne płatki róż :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Nie jest łatwo dostać te końcówki. Ja kupiłam cały set na ebayu niemieckim (obecnie nie ma tej aukcji). Znalazłam np. na tej stronie: http://www.homat-backwelten.de/a-957/?ReferrerID=15 Nie mogę znaleźć tego zetawu niestety na polskich stronach. Jeśli byłabyś zainteresowana, to odezwij się do mnie na maila. Mogę Ci kupić i wysłać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    BiteDelite · 6 lat temu
    cudownie te róże wyglądają!! przepiękne!! gdzie kupiłaś takie tylki? wzorki wyszły idealnie!!

    pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Dziękuję :-)
    [b]DarkAngelika[/b] zabawy z nimi było ;-)
    [b]Estyka[/b] tak są, ale niestety nie łatwo jest je kupić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kachna · 6 lat temu
    idealne różyczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Cudowne, prześliczne, uwielbiam takie ozdoby!Widać że wprawiona i zdolna ręka to robi ;-).

Polub nas na ...

Początek strony