Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Róże z masy maślanej

Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach :). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.


Do formowania róży potrzebna jest podstawka i rękaw cukierniczy z końcówką do formowania róży i końcówką do formowania liści.

końcówka do formowania róży i podstawka:

02

końcówka do formowania liści:

03

Róże wykonuje się z masy maślanej. Ja użyłam masy z tego przepisu: „Klasyczny tort z masą maślaną”, robiąc ją z ½ porcji. Większą część masy, przeznaczoną na róże, pofarbowałam barwnikiem czerwonym, a mniejszą, przeznaczoną na listki, barwnikiem zielonym.

Wykonanie róży z masy:

  1. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadrat o wielkości ok. 5x 5cm.
  2. Przygotowaną masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego. Nałożyć końcówkę do formowania róży.
  3. Na podstawce zrobić małego kleksa z masy i położyć wycięty kwadrat z papieru. (Dzięki masie papier będzie trzymał się na podstawce).
  4. Na środku wycisnąć z masy stożek. (Właściwie powinno się to zrobić dodatkową okrągłą końcówką, ale ja robiłam wszystko jedną końcówką, nie bawiąc się w ich przekładanie).
  5. Rękaw należy ustawić tak, aby szersza część końcówki była skierowana do dołu a cieńsza do góry. Obracając podstawką o 360° i jednocześnie wyciskając masę z rękawa, należy uformować pierwszy płatek.
  6. W kolejnym obrocie należy zrobić 3 płatki.
  7. Teraz należy zacząć w połowie dowolnego, uformowanego płatka i ponownie utworzyć kolejny rząd płatków. Końcówkę należy odchylać coraz bardziej do tyłu, aby róża miała rozwinięte płatki.
  8. Tak postępować, aż róża będzie gotowa.
  9. Gotową różę razem z papierem ściągnąć z podstawki i przełożyć na deskę lub płaski talerz i wstawić do lodówki, aby stwardniała.
  10. W ten sam sposób przygotować pozostałe róże.

Listki do róży przygotowuje się bezpośrednio na cieście, na którym znajdują się już ułożone róże. Przy robieniu liści nie jest potrzebna żadna wprawa. Należy użyć tylko odpowiedniej końcówki. Wyciskając masę z rękawa, listki formują się dosłownie same.

Róże z masy maślanej

Róże z masy maślanej

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. Beata Serafinowicz

Dzień dobry Pani właśnie dzisiaj skorzystam z przepisu na masę maślaną mam nadzieje że mi wyjdzie .pozdrawiam jeśli wyjdzie i wyjdą mi piękne róże to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. domi

Witam czy jak zrobię różyczki z tego kremu to mogą leżeć w lodówce przez 3 dni? nic się im nie stanie? zgóry dziękuję za odpowiedź pozdrwiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    domi

Tak, mogą.

  Załączniki
 
  1. ewa

witam gdzie moge kupic taka podstawke do formowania roz? nigdzie nie moge znależć. pozdrawiam P.S.roze przesliczne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno użyłam masę maślaną z tego przepisu: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Anna

Proszę o przepis jak zrobić taką masę na róże, mam urodziny wnuczka i chciał bym spróbować zrobić róże. z góry dziękuję za podpowiedź. :-)

  Załączniki
 
  1. Jagoda

Moja mama robiła takie róże na tort jak byłam mała. Miała taką końcówkę spłaszczoną, którą tata jej zrobił z konserwy, a zamiast rękawa używała papieru śniadaniowego. Do listków sam papier, odpowiednio przycięty. Żadnego fachowego sprzętu, a...

Moja mama robiła takie róże na tort jak byłam mała. Miała taką końcówkę spłaszczoną, którą tata jej zrobił z konserwy, a zamiast rękawa używała papieru śniadaniowego. Do listków sam papier, odpowiednio przycięty. Żadnego fachowego sprzętu, a efekt - równie urzekający

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Anno tak, jak najbardziej. One są bardzo pracochłonne, więc najlepiej jest przygotować je wcześniej.

  Załączniki
 
  1. Anna

witam )
mam do zrobienia 50 babeczek w krótkim czasie, stad moje pytanie :
czy takie róże można zrobić wieczorem a kolejnego dnia dać je na tort ? czy będą wtedy dalej ,,jadalne " ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kubo linka podałam w komentarzu nr. 10 a kupiłam cały zestaw na ebayu niemieckim.

  Załączniki
 
  1. Kuba

Czy mogłaby Pani zdradzić gdzie kupiła Pani rękaw cukierniczy i końcówki?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony