Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
47 Komentarzy

Róże z masy cukrowej

Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

  1. Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: "Masa cukrowa" (Masy wychodzi dużo. Wystarcza jej na obłożenie tortu o średnicy 30cm i zrobienie róż do dekoracji). Następnie należy zabarwić część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
  2. Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Gotowe krążki można przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie obsychały. Można również odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki. (Krążki nie muszą być wcale idealnie równe. Robiłam tym drugim sposobem).
  3. Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej.

02

  1. Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.

03

  1. Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
  2. Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
  3. Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto. (Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu).

Przykład wykorzystania:

1. "Tort z masą cukrową"

Róże z masy cukrowej

Róże z masy cukrowej

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 lat temu
    Mam pytanie, czy masa cukrowa (ta po obłożeniu tortu) zrobi się mocno twarda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Beciu[/b] bardzo długo (parę miesięcy). Tylko nie wkładaj ich do lodówki, bo tam może być wilgotno, a przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze wysuszone ozdoby włóż do jakiegoś szczelnego pudełka, a pudełko np. do szafki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata G · 3 lat temu
    Jak dlugo moge przechowac ozdoby z masy? i czy dac je szczelnie zamkniete do lodowki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Magdo[/b] tak, możesz tak zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Czy można użyć zywych kwiatów do dekoracji tortu z masa cukrowa? Probowalam róże zywe posmarowac samym białkiem ale niezbyt dobrze to wyszło a jednak wolalabym żywe ułożyć na wierzchu... Czy moge i czy nic się z nimi nie stanie(zrobie to w dniu wystawienia tortu na stol tylko czy mogą być przez jakis czas w lodowce na torcie przed podaniem) ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aniu[/b] można. Jedna weganka tak zrobiła, ale niestety nie podała ile agaru dodać. Może na opakowaniu pisze jak żelatynę przeliczyć na agar.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Witam,

    Czy zelatyne move zastapic Agarem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Ewelino[/b] barwnik dodajesz do gotowej masy i zagniatasz do uzyskania odpowiedniego, jednolitego koloru. Barwnik w proszku musisz rozpuścić uprzednio w minimalnej ilości wody. Ilość dodanego barwnika zależy od użytego barwnika. Jedne są bardziej intensywne, drugie mniej.
    Masę można zrobić również z pianek, ale to już inny przepis i sama jeszcze nie próbowałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Czy to prawda,że taką masę cukrową mozna zrobić też z podgrzanych w mikrofalii gotowych pianek typu jojo??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Witam!
    Nigdy jeszcze nic nie rozbiłam z masy cukrowej, ale zamierzam zrobić tort urodzinowy dla synka. Barwniki w proszku zakupiłam, myslę, że z masą też sobie dam radę, tylko nie wiem w jakim momencie, ile i jak trzeba dodać sam barwnik. Bardzo proszę o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maniusia · 5 lat temu
    gdzie można kupić barwniki, u mnie w markecie brak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] dowolny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    czy barwnik dodany do masy ma być w proszku czy w żelu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] dodając odrobinę czerwonego barwnika do masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    A jak zabarwić masę na kolor cielisty ??? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Julko[/b] tak, potrzebna jest glukoza. Poszukaj w supermarkecie lub aptece.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julka · 5 lat temu
    Witam.
    Chciała bym wiedzieć czy trzeba dodać glukozę a jeśli tak gdzie mogę ją kupić i ile kosztuje.
    Z góry dziękuje i życzę wesołych Świąt :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Martyno[/b] to zależy. Jeśli chcesz, aby róże stały pionowo to możesz je wbić z patykiem, a jeśli je położysz (tak jak moje) to patyk musisz usunąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    Pani przepisy są świetne. Zrobilam pare różyczek, ale mam takie pytanie:
    Czy musze zdejmować róże z patyczka ? W jednym z programów widzialam, że róże wbijane są do tortu razem z patyczkiem, aby się trzymay w torcie. Więc czy trzeba zdejmować różyczki z patyczka i jak lepiej robić - wbić z payczkiem czy poożyć bez niego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.

Polub nas na ...

Początek strony