Czekoladowe ozdoby ze szprycy

Czekoladowe ozdoby do ciast, deserów lub babeczek. Są bardzo łatwe do przygotowania, a jakże upiększą nasze wypieki. Można przygotować wyszukane wzory lub zrobić po prostu esy- floresy. Wszystko w zależności od potrzeb i zdolności manualnych ;).

Nie musicie posiadać specjalnych przyrządów to przygotowania takich ozdób. Można użyć tylki z małym, okrągłym otworem, a w przypadku jej braku wystarczy wziąć woreczek do mrożenia.

Składniki:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka, biała lub mleczna)

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • tylka z okrągłym, małym otworem (opcjonalnie)
  • jednorazowy rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub utemperować). Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury".
  2. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do rękawa cukierniczego z tylką o małym, okrągłym otworze albo po prostu do woreczka do mrożenia. W woreczku do mrożenia odciąć jeden róg, robiąc malutką dziurkę.

2

  1. Wyciskać na papier do pieczenia dowolne wzory według uznania. Można pod papier podłożyć gotowy, wcześniej przygotowany szablon, jeśli ułatwi on dekorowanie.
  2. Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
  3. Gotowe ozdoby ściągnąć ostrożnie z papieru i udekorować nimi wypiek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

z 50 g czekolady ok. 25 ozdób jak na 1 zdjęciu (o wysokości ok. 4cm)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ozdoby ze szprycy Czekoladowe ozdoby ze szprycy Czekoladowe ozdoby ze szprycy