Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
44 Komentarzy
Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  5. Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki jagodowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Nie jestem nowicjuszem w kwestii pieczenia, ale to moje pierwsze muffiny. Wyszły poprawne, ale bez szału. Mam wrażenie, że zbyt suche, nie popękały, no takie mało muffinkowe. W smaku średnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Anka[/b] to wyłóż ciasto do dowolnej formy i piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    Witam. Pilne!!!!! Zaraz przyjdą goście,a, ja nie mam foremek! :-( Czego mogę użyć zamiast nich?! PILNE!!!!!!!!!! Z góry dzięki za pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paulina · 5 lat temu
    dzięki za przepis zamiast mleka dałam wodę gazowana i nie dałam jagód dałam czekoladę wyszły smaczne i do tego szybko się rozeszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    liska · 6 lat temu
    Mufinki wyszly zbyt ciężkie jak na tego typu babeczki, w srodku glinowate. mufinki powinny być puszyste delikatne, a z tego przepisu niestety nie wyjdą takie idealne. Mufiny owszem wyrosły i wyglądają milo dla oka ale w smaku pozostawiają wiele do zyczenia. Przepraszam za moją opinie ale nie wszystko co słodkie i proste jest dobre. Mnie nie usatysfakcjonował ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Witam! Muffinki wyszly wysmienite.
    Zastanawiam sie jak by smakowaly dodajac maslo zamiast oleju (bardzo lubie posmak maslany w ciastach) i w jakiej proporcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Dziękuję za pomoc może zrobię 3 rodzaje Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Witam ja z taką nietypową prośbą. Jedziemy z narzeczonym na zjazd samochodowy, i on ma w tym czasie urodziny. Chcę mu zrobić niespodziankę, i zrobić tort muffinkowy. Tylko boję się, że jak będę robiła je w czwartek nie wytrzymają do soboty, bo wtedy pewnie go podamy na imprezce. Pani Joasiu może podpowie mi Pani, które muffinki z Pani przepisów będą się nadawały najbardziej żeby zachowały świeżość. Myślałam o tych z jagodami i murzynkowych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 lat temu
    Moje właśnie się pieką,ja dodałam banany.
    Rosną jak szalone w piekarniku Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 6 lat temu
    Zrobilam je podwoilam proporcje bo przeciez moja foremka ma 24 dziurki, tylko sa to bardzo male otworki i tym cudownym sposobem mam 48 malych mufinek. Sa tak pyszne ze nawet taka ilosc nie przetrwa zbyt dlugo w domu Ciesze sie ze mieszka Pani w Niemczech bo ja tez i teraz nareszcie bede sie miala kogo podpytac o produkty itp
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 6 lat temu
    Witam,
    Jaka srednice maja te mufinki bo ja mam foremke gdzie kazdy mufinek ma ok. 5 cm. To jest przepis na takie male mufinki ?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mia Amelia · 6 lat temu
    Super przepis Sama zrobiłam i wszystkim domownikom smakowało. Z braku jagód dodałam mrożone truskawki oraz- dodatkowo- żurawinę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, choć zajmuje nieco więcej czasu niż jest napisane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    claudia · 6 lat temu
    a ja właśnie piekę z brzoskwiniami i białą czekoladą mmmm......
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuma · 6 lat temu
    Pyszne! Ja dodałam orzechy i żurawine Genialne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zuza · 6 lat temu
    Właśnie upiekłam te muffinki wyszły znakomicie Naprawdę Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hania · 6 lat temu
    Witam dziś zrobiłam muffinki w wersji bezglutenowej z mąką gryczną - najlepsza do muffinek - dodałam wodę przegotowaną zamiast mleka no i efekt identyczny jak na zdjęciach. Wyszły super i pyszne. Dzieci były zachwycone. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Urosły jak głupie, niestety mój piekarnik nie dogrzewa wszędzie jednakowo i musiałam je wyciągać i obracać. Chyba przez to część oklapła... Dałam trochę ciasta, na to gruby plasterek banana, ciasto i jagody, które fenomenalnie się wtopiły! Nie miałam ani mrożonych ani świeżych, ale po odcedzeniu tych ze słoika i takie się nadały. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypałam muffinki odrobiną czekolady. Są przepyszne, ale następnym razem dam 4 łyżki cukru, bo jak dla mnie, były zbyt słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria15 · 6 lat temu
    Jak obiecałam robiłam te muffinki na sylwestra. Dałam niecałe 1,5 łyżeczki proszku i nie było go czuć :-)
    Muffinki wyszły puszyste i bardzo smaczne . Dziękuję za przepis . Pozdrawiam ♥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria15 · 6 lat temu
    Przepis wydaje się łatwy i prostu w wykonaniu . Zrobię je na Sylwestra i dam znać jak smakowały :-) ;-)

Polub nas na ...

Początek strony