Bukiet z muffinek

Piękny, jadalny i słodki bukiet można przygotować w łatwy sposób. Wystarczy upiec dowolne muffinki lub babeczki i udekorować je dowolnym kremem lub masą. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Taki bukiet to wspaniały prezent nie tylko na Dzień Matki, ale również na Walentynki, urodziny i imieniny.

Chcąc przygotować taki bukiet należy zaopatrzyć się w styropianową kulę (na 12 babeczek powinna mieć 12 cm średnicy) i doniczkę lub wazon pasujący do kuli.

Składniki na ok. 14 babeczek:

Ciasto czekoladowe:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • styropianowa kula o średnicy 12 cm
  • doniczka/ wazon
  • wykałaczki
  • zielona bibuła/ zielone papilotki / zielone serwetki lub zielony papier

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować muffinki. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
  3. W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. (Masa będzie wyglądała na zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Kulę styropianową umieścić w pasującej doniczce lub wazonie.
  9. W kulę należy wbijać po dwie wykałaczki na każdego muffinka. (Można zacząć od dołu lub od góry. Chcąc rozmieścić muffinki równomiernie można użyć dodatkowych papilotek, układać je w wybranych miejscach i wbijać przez nie wykałaczki. Nie jest to jednak konieczne. Należy zwrócić uwagę na to, aby muffinki znajdujące się najniżej były w miarę możliwości jak najbardziej skierowane do góry lub ewentualnie pionowo, aby nałożony krem nie odpadł).

2

  1. Na wykałaczki nabić muffinki.
  2. Wolne przestrzenie między muffinkami wypełnić pogniecioną bibułą (lub pogniecionymi, zielonymi papilotkami, serwetkami itp.) uważając, aby bibuła nie nachodziła na muffinki (aby krem nie miał z nią kontaktu).

3

  1. Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
  2. Gotowe kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką i ozdobić muffinki. Bukiet przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Bukiet z muffinek Bukiet z muffinek Bukiet z muffinekBukiet z muffinek