Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Bukiet z muffinek

Piękny, jadalny i słodki bukiet można przygotować w łatwy sposób. Wystarczy upiec dowolne muffinki lub babeczki i udekorować je dowolnym kremem lub masą. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Taki bukiet to wspaniały prezent nie tylko na Dzień Matki, ale również na Walentynki, urodziny i imieniny.

Chcąc przygotować taki bukiet należy zaopatrzyć się w styropianową kulę (na 12 babeczek powinna mieć 12 cm średnicy) i doniczkę lub wazon pasujący do kuli.

Składniki na ok. 14 babeczek:

Ciasto czekoladowe:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100ml mleka
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • styropianowa kula o średnicy 12 cm
  • doniczka/ wazon
  • wykałaczki
  • zielona bibuła/ zielone papilotki / zielone serwetki lub zielony papier

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Przygotować muffinki. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
  3. W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. (Masa będzie wyglądała na zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Kulę styropianową umieścić w pasującej doniczce lub wazonie.
  9. W kulę należy wbijać po dwie wykałaczki na każdego muffinka. (Można zacząć od dołu lub od góry. Chcąc rozmieścić muffinki równomiernie można użyć dodatkowych papilotek, układać je w wybranych miejscach i wbijać przez nie wykałaczki. Nie jest to jednak konieczne. Należy zwrócić uwagę na to, aby muffinki znajdujące się najniżej były w miarę możliwości jak najbardziej skierowane do góry lub ewentualnie pionowo, aby nałożony krem nie odpadł).

2

  1. Na wykałaczki nabić muffinki.
  2. Wolne przestrzenie między muffinkami wypełnić pogniecioną bibułą (lub pogniecionymi, zielonymi papilotkami, serwetkami itp.) uważając, aby bibuła nie nachodziła na muffinki (aby krem nie miał z nią kontaktu).

3

  1. Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
  2. Gotowe kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką i ozdobić muffinki. Bukiet przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Bukiet z muffinek Bukiet z muffinek Bukiet z muffinekBukiet z muffinek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony