Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Mini pączki bezglutenowe z mascarpone

Małe pączusie bezglutenowe na drożdżach, z dodatkiem serka mascarpone. Obtoczone są w cukrze z cynamonem. Pączki mają dość grubą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto:

  • 40ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 150g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 50g mąki ryżowej (lub zmielonego na mąkę ryżu)
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen, opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko (najlepiej duże, rozmiar L)
  • 150g serka mascarpone

Do posypania:

  • ok. 40g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę jaglaną, ryżową, skrobię i zmielone łuski wymieszać w miseczce.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Jajko z resztą cukru utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mascarpone i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać zaczyn i mąkę. Wymieszać łyżką drewnianą (ciasto jest klejące), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  6. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, o średnicy ok. 4cm.
  7. Smażyć na oleju z obu stron. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym i od razu obtaczać w cukrze z cynamonem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Lucyna Wiśniewicz

Czy można mąkę jaglana zastąpić inną? Np kokosowa? Jakie proporcje wtedy? Dzięki.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Lucyna Wiśniewicz

Robiłam tylko na tych mąkach co podałam, ale myślę, że można spróbować również na innych.

  Załączniki
 
  1. agata

robiłam te pączki, z tym że dodałam jeszcze nadzienie konfiturę z płatków róż z ogródka dziadunia, wyszły pyszne , zdrowe i bez konserwantów.,

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony