Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Mini pączki bezglutenowe z mascarpone

Małe pączusie bezglutenowe na drożdżach, z dodatkiem serka mascarpone. Obtoczone są w cukrze z cynamonem. Pączki mają dość grubą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto:

  • 40ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 150g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 50g mąki ryżowej (lub zmielonego na mąkę ryżu)
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen, opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko (najlepiej duże, rozmiar L)
  • 150g serka mascarpone

Do posypania:

  • ok. 40g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę jaglaną, ryżową, skrobię i zmielone łuski wymieszać w miseczce.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Jajko z resztą cukru utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mascarpone i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać zaczyn i mąkę. Wymieszać łyżką drewnianą (ciasto jest klejące), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
  5. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  6. Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, o średnicy ok. 4cm.
  7. Smażyć na oleju z obu stron. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym i od razu obtaczać w cukrze z cynamonem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone Mini pączki bezglutenowe z mascarpone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna Wiśniewicz · 8 miesięcy temu
    Czy można mąkę jaglana zastąpić inną? Np kokosowa? Jakie proporcje wtedy? Dzięki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 1 lat temu
    robiłam te pączki, z tym że dodałam jeszcze nadzienie konfiturę z płatków róż z ogródka dziadunia, wyszły pyszne , zdrowe i bez konserwantów.,

Polub nas na ...

Początek strony