Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Babeczki gniazdka

Wielkanocne babeczki w kształcie gniazdka z jajkami. Ciasto na babeczki to to samo ciasto, jak na babkę budyniową. Używając budyni bezglutenowych, otrzymamy babeczki bezglutenowe :) Gniazdka zrobione są z ganache i obsypane posypką czekoladową, a w środku udekorowane kolorowymi jajeczkami.

Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 22 babeczki:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • posypka czekoladowa
  • jajka cukrowe, czekoladowe, marcepanowe itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  6. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  8. W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto, wykładając do max. 2/3 wysokości wgłębienia. (Ciasto mocno rośnie. Pozostałe ciasto może poczekać na blacie).
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ganache ubić chwilę, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną, dużą końcówką (u mnie w kształcie gwiazdki). Wyciskać krem na babeczki tworząc okrąg.
  11. Posypkę czekoladową wsypać do miseczki. Babeczkę chwycić w rękę , odwrócić ją do góry dnem i wsadzić do miseczki z posypką tak, aby posypka „przykleiła“ się do kremu. (Nie naciskać, aby nie zdeformować czekoladowego okręgu).

2

  1. Do środka babeczek włożyć jajka.
  2. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki gniazdka

Babeczki gniazdka

Babeczki gniazdka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Babeczki wyszły rewelacyjne. Ciasto jest wyśmienite - delikatne i puszyste. Posypkę zrobiłam sama - zamroziłam czekoladę mleczną, a potem starłam ją na tarce. Dla wielbicieli czekolady wypiek jak znalazł.

Polub nas na ...

Początek strony