Babeczki pieski

Babeczki na dziecięcą imprezę w kształcie piesków. Taką dekorację można zrobić na ulubionych muffinkach lub babeczkach. Pieski zrobiłam do wyboru w dwóch wersjach: brązowej i białej.

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 1- 2 łyżki kakao
  • 250g masła

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • m&m's z orzeszkami (lub orzeszki w czekoladzie jeśli są w miarę małe)
  • kakao
  • czerwony barwnik spożywczy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Połowę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na babeczkach wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego.

2

  1. Dalej używając rękawa z tą samą końcówką uformować koło lub owal. Zrobić nos i oczy z orzeszków.

3

  1. Do drugiej połowy masy wmieszać kakao i zrobić ciemne pieski w ten sam sposób co jasne.
  2. Z masy marcepanowej uformować uszy (jasne: zagniatając marcepan z dodatkiem cukru pudru, ciemne: dodając do marcepanu kakao). Do części masy marcepanowej dodać czerwony barwnik, zagnieść na jednolitą masę na blacie posypanym cukrem pudrem, rozwałkować i wyciąć języki. Uszy i języki ułożyć na babeczkach, wciskając je delikatnie w masę.
  3. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: Masy budyniowej wystarcza na ok. 15- 16 babeczek.

Babeczki pieski

Babeczki pieski

Babeczki pieski