Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Mini Pavlova

Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, owocami i sosem owocowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • 4 białka
  • 280g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 300- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • owoce (np. truskawki, jagody, borówka amerykańska, jeżyny, maliny, brzoskwinie. Użyłam ok. 400g świeżych truskawek)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Masę bezową wykładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką tworząc 6 okręgów. W środku można zrobić małe wgłębienie, które później zostanie wypełnione bitą śmietaną. (Okręgi powinny być dość grube i mieć ok. 10cm średnicy).
  4. Bezy wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku.

2

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Ok. 150g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
  2. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować owocami i polać sosem truskawkowym.
  4. Podawać od razu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

kilka godzin
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony