Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki:
Bezy:

  • 5 białek
  • 250g cukru
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  2. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

4

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.

3

  1. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Bezy z masą kawową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (32)

  1. Any

Nienawidzę Pani! Nienawidzę! Moje biedne spodnie! To wszystko Pani wina, jeśli nie zmieszczę się w jakiekolwiek ciuchy. Te bezy są po prostu cuuuuudne! Identyczne jak te, które jadłam, jako dzieciak z cukierni, której już nie ma. I ten krem!...

Nienawidzę Pani! Nienawidzę! Moje biedne spodnie! To wszystko Pani wina, jeśli nie zmieszczę się w jakiekolwiek ciuchy. Te bezy są po prostu cuuuuudne! Identyczne jak te, które jadłam, jako dzieciak z cukierni, której już nie ma. I ten krem! Powiedzieć, że pyszne to jakby nic nie powiedzieć! Serdecznie dziękuję za przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Anna

Jeszcze lepsze są gdy dodamy trochę dżemu truskawkowego na dolną bezę a na to krem pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Rewelacja i bezy i krem i faktycznie gdzies juz za dzieciaka takie cudo jadlam, pychota

  Załączniki
 
  1. Joanna

Bardzo fajny przepis wypróbowałam bezy i krem udały się znakomicie. Czy myśli Pani, że ten krem nadaje się pod masę cukrową?
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Joanna

Tak, jak najbardziej.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Mam takie jedno pytanie. Czy zamiast kawy supanej można dodać rozpuszczalną? Pozdrawiam ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Natalia

Można.

  Załączniki
 
  1. Agata

Piękne, jak dzieło sztuki :-) niestety tradycyjnie moja masa robiona na parze zważyła się ops: i nie mam pojęcia co robię źle.. co by tu zrobić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Na zwarzenie się masy mogą mieć wpływ różne czynniki:
1. Masa jajeczna nie była całkowicie ostygnięta.
2. Masło nie było ocieplone do temperatury pokojowej lub było za ciepłe/ za płynne.
3. Masa była za długo ubijana.

  Załączniki
 
  1. Anna

Witam.Moje bezy straszliwie oklapły w czasie pieczenia,wiem że przyczyną mogła być temperatura ale jeśli jest większa to niestety bezy przypalaja się z wierzchu.Jakaś rada?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Proszę przeczytać artykuł:"Jak zrobić bezy?".

  Załączniki
 
  1. ania

mam pytanie nie wiem dokładnie jak ubić jajka na parze?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ania

Do tego celu potrzebujesz dwa garnki: jeden większy i drugi mniejszy. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym. Do większego garnka należy wlać trochę wody na dno tak, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała w...

Do tego celu potrzebujesz dwa garnki: jeden większy i drugi mniejszy. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym. Do większego garnka należy wlać trochę wody na dno tak, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała w żadnym wypadku jego dna. Tak ustawione garnki postawić na palniku i doprowadzić wodę w większym garnku do zagotowania. Do mniejszego garnka należy wbić jajka, dodać cukier i miksować. Po zagotowaniu palnik ustawić tak,aby woda tylko lekko bulgotała. Jajka należy ubijać co najmniej 5 minut.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ann

Prześliczne! *o*
Chciałabym zrobić mojej cioci na imieniny, ale... no właśnie, transport zajął by kilka dobrych godzin.
Joanno, czy myślisz, że przetrwały by taką podróż, w lodówce przenośnej?
Napisałaś, że można bezy przechowywać z masą około 2...

Prześliczne! *o*
Chciałabym zrobić mojej cioci na imieniny, ale... no właśnie, transport zajął by kilka dobrych godzin.
Joanno, czy myślisz, że przetrwały by taką podróż, w lodówce przenośnej?
Napisałaś, że można bezy przechowywać z masą około 2 dni, ale czy czasem nie zmiękną?
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ann

Przewieziesz spokojnie i nie zmiękną

  Załączniki
 
  1. Weronika

czy można zamiast masła użyć margaryny?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Weronika

Do masy nie polecam margaryny tzn. masa wyjdzie, ale będzie niesmaczna.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony