Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bozener Crostoi

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 20ml Grappa*

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.

2

  1. Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).

3

  1. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 120- 150
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bozener Crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony