Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Bozener Crostoi

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 20ml Grappa*

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.

2

  1. Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).

3

  1. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 120- 150
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bozener Crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia Komac · 7 miesięcy temu
    Super przepis! Jak na mój gust lepsze niż faworki a w dodatku robi sie je o wiele szybciej Już podczas zarabiania ciasta zorientowałam sie że nie mam śmietany, wiec zastapiłam ja zredukowana ilościa jogurtu naturalnego - wszystko wyszło bez zarzutu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justynka · 1 lat temu
    Późna godzina, a ja na ich widok zgłodniałam. To mój typ na tegoroczny tłusty czwartek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    emilaa · 1 lat temu
    A czy mleko należy podgrzać przed dodaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 2 lat temu
    Zdecydowanie przebijają faworki, a przepis tak prosty, że śmiem twierdzić, że nawet mój mąż by sobie poradził
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 3 lat temu
    Przepis jest rewelacyjny.
    Ja wykrawałam krążki literatką , do środka dodawałam dzem i sklejałam jak pierożki. Dlatego mam pączko-pierożki na jutro Moi panowie jedli ze smakiem.

    Ktoś tam pytał o sode - tak można dodać zamiast proszku, ja tak zrobiłam bo akurat proszek "wyszedł". We wszystkich przepisach tego typu zamaist alkoholu można dodawac octu, ale alkohol jest lepszy.
    dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KAsia · 3 lat temu
    Witam
    Czy pomiędzy dwa kawałki można dać np powidła? i jeden kwadracik zkleić z drugim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Dziś właśnie wypróbowalam ten przepis,jest naprawdę super i zajęło mi to nawet mniej niż godzinkę,a dzieci były zachwycone taką przekąską na pdwieczorek. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Davide · 3 lat temu
    Zamiast mąki pszennej,może być tortowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Czy zamiast proszku do pieczenia mozna użyć sody?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Bardzo fajny pszepis,robiłam dziś,tylko moje pytanie:;-) czy zawsze wychodza bardzo chrupiace? Bo takowe my wyszły :-/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nika · 4 lat temu
    PYCHA!!! Wyszło nam 181 polecamy :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Czy można pominąć alkohol ? Bo akurat nie zaopatruję się w niego, gdyż jestem w ciąży Proszę o odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Beata · 1 lat temu
      alkohol jest po to żeby nie chłonęły tłuszczu a poza tym procenty odparowują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Juz wiem co zrobię na tłusty czwartek
    Świetna strona - trafiłam tu w poszukiwaniu przepisu na bułeczki
    Ale duzo wiecej przepisów zwróciło moja uwagę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Na czym najlepiej smażyć kwadraciki na oleju czy na smalcu tak jak faworki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ksenia · 4 lat temu
    Są pyszne, ja zamiast Grappy dodałam likier mandarynkowy. I nie wycinałam kwadracików, a kółeczka od kieliszka do wódki, wyszły fajne piłeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 4 lat temu
    Świetny, karnawałowy wypiek!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tu-tusia · 4 lat temu
    Wyglądają uroczo! Porywam kilka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ELA · 4 lat temu
    Smakowicie wyglądają:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Veggie · 4 lat temu
    Cudowne poduszeczki :-)

Polub nas na ...

Początek strony