Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bozener Crostoi

Małe, chrupiące kwadraciki smażone na głębokim oleju, w smaku przypominające faworki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie, tworząc kwadratowe poduszeczki. Przekąska niebezpieczna, gdy jest w zasięgu ręki- znika dość szybko :). Kwadraciki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 20ml Grappa*

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone na wiórki lub małe kawałki, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagnieść na jednolite ciasto. (Najłatwiej zrobić to robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2mm i pociąć w kwadraciki o boku ok. 3x 3 cm.

2

  1. Kwadraciki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto- brązowy kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C).

3

  1. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga:
* Grappa to włoski napój alkoholowy. Ja zastąpiłam go wódką.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 120- 150
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bozener Crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

bozener crostoi

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Justynka

Późna godzina, a ja na ich widok zgłodniałam. To mój typ na tegoroczny tłusty czwartek

  Załączniki
 
  1. emilaa

A czy mleko należy podgrzać przed dodaniem?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    emilaa

Wystarczy, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

  Załączniki
 
  1. Monika Zielińska

Zdecydowanie przebijają faworki, a przepis tak prosty, że śmiem twierdzić, że nawet mój mąż by sobie poradził

  Załączniki
 
  1. Renata

Przepis jest rewelacyjny.
Ja wykrawałam krążki literatką , do środka dodawałam dzem i sklejałam jak pierożki. Dlatego mam pączko-pierożki na jutro
Moi panowie jedli ze smakiem.

Ktoś tam pytał o sode - tak można dodać zamiast proszku, ja tak...

Przepis jest rewelacyjny.
Ja wykrawałam krążki literatką , do środka dodawałam dzem i sklejałam jak pierożki. Dlatego mam pączko-pierożki na jutro
Moi panowie jedli ze smakiem.

Ktoś tam pytał o sode - tak można dodać zamiast proszku, ja tak zrobiłam bo akurat proszek "wyszedł". We wszystkich przepisach tego typu zamaist alkoholu można dodawac octu, ale alkohol jest lepszy.
dziękuję za ten przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. KAsia

Witam
Czy pomiędzy dwa kawałki można dać np powidła? i jeden kwadracik zkleić z drugim?

  Załączniki
 
  1. Monika

Dziś właśnie wypróbowalam ten przepis,jest naprawdę super i zajęło mi to nawet mniej niż godzinkę,a dzieci były zachwycone taką przekąską na pdwieczorek. Polecam.

  Załączniki
 
  1. Davide

Zamiast mąki pszennej,może być tortowa?

  Załączniki
 
  1. Paulina

Czy zamiast proszku do pieczenia mozna użyć sody?

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Bardzo fajny pszepis,robiłam dziś,tylko moje pytanie:;-) czy zawsze wychodza bardzo chrupiace? Bo takowe my wyszły :-/

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

One są chrupiące, ale moim zdaniem to zaleta

  Załączniki
 
  1. Nika

PYCHA!!! Wyszło nam 181 polecamy :lol:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony