Przepis na ciasto parzone dla osób na diecie bezglutenowej. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe ;)
Składniki:
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g masła
- 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 4 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 30min. w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Na spody ptysi wycisnąć ze szprycy śmietanę. Przykryć kapelusikami.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 60 min. | |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. | |
Liczba sztuk: |
około 20 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |