Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ptysie bezglutenowe

Przepis na ciasto parzone dla osób na diecie bezglutenowej. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe ;)

Składniki:

  • 100ml mleka
  • 150ml wody
  • 100g masła
  • 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

2

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 30min. w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  4. Na spody ptysi wycisnąć ze szprycy śmietanę. Przykryć kapelusikami.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

ptysie bezglutenowe

ptysie bezglutenowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Joanna

    Paulino a ile dałaś tych jajek przepiórczych? One są malutkie to trzeba dać co najmniej cztery sztuki na jajko. Ciasto jest klejące i jednolite. Jeśli Twoje przypomina kruche tzn. że dałaś za mało jajek.

  • Paulina

    Jaką konsystencje powinno mieć ciasto po dodaniu jajek i zmiksowaniu. U mnie wygląda jak kruszone ( tylko bardziej mokre) czy takie ma być? dodałam jajek przepiórczych, mleka sojowego i margaryny

  • Iza

    Taką też posiadam :-) Dziękuję za odpowiedź upiekę dzisiaj mamie która ma celiakie :-) Czy z tego ciasta też wyjdzie karpatka? Oczywiście podwoiłabym porcję.

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Joanna

    Izo używam "Mehl Farine" (ona jest uniwersalna, głównie przeznaczona do naleśników, klusek, sosów), ale ta specjalna mąka do ciast też jest dobra.

  • Iza

    Witam. Wtczytałam że używa pani mąki schar. Jaki typ? C? Pozdrawiam :-)

  • Joanna

    Kasiu testowałam kilkakrotnie ptysie na uniwersalnej mące, na żadnej innej niestety jeszcze nie. Sama jestem ciekawa, czy na innych też się udadzą.

  • Kasia

    Dzień dobry! Mam takie zapytanie czy zamiast uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych mogę użyć na mąki kokosowej? Albo sama pomieszać jakieś mąki? U mnie w sklepie nie ma mieszanek a nie mam zbytnio czasu aby zamówić przez internet...

  • Joanna

    Agnieszko jeśli opadają to znaczy, że nie dopiekły się wystarczająco. Jeśli nie dopiekają się od dołu to albo spróbuj obniżyć blachę o poziom niżej, albo faktycznie wypróbuj termoobieg. Ja piekę przy ustawieniach góra/ dół, ale można piec ptysie również z termoobiegie. Spróbuj. Może w Twoim piekarniku będzie to lepsze wyjście.

  • Agnieszka

    Wypróbowałam przepis, ale mam mały problem, tzn po wyjęciu z piekarnika ptysie z pięknych kulek opadają do mniej już pięknych ciastek (wyjmuję od razu z piekarnika i studzę na blasze,na której się piekły).
    Zdarza mi się też że od wierzchu zrumienią się za bardzo, a wewnątrz od spodu są minimalnie surowe. Może piec z termoobiegiem?
    Sam smak za to bez zarzutu:)

  • Joanna

    Marto tak. Jeśli po 30min, dalej będzie rzadkie to dosyp mąki.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony