ptysie bezglutenowe

Przepis na ciasto parzone dla osób na diecie bezglutenowej. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe ;)

Składniki:

  • 100ml mleka
  • 150ml wody
  • 100g masła
  • 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.

2

  1. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 30min. w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  4. Na spody ptysi wycisnąć ze szprycy śmietanę. Przykryć kapelusikami.
  5. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

ptysie bezglutenowe

ptysie bezglutenowe