Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

babeczki z masłem orzechowym

Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym.  Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji. Gorąco polecam.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 200g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
  • 80g masła
  • 180ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzeszków ziemnych (solonych)

Masa:

  • 150g masła
  • 150g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów) lub masła orzechowego z tego przepisu
  • 60g cukru pudru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 17 sztuk).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę.
  6. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 17
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki z masłem orzechowym

Babeczki z masłem orzechowym

Babeczki z masłem orzechowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 miesięcy temu
    Przepis wygląda bardzo smakowicie. Tylko brakuje mi informacji czy masło orzechowa ma być solone czy nie solone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    a ja chcialam zapytac czy orzechy wloskie moga byc dodane w tym przepisie? cala miche naobieranych mam jeszcze z drzewa mojej babci i tak wymyslam co by tu z nich zrobic..

    pozdrawiam i zycze milej soboty..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, mogą. Możesz zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich.
      Tak sobie pomyślałam, że ten przepis mógłby Ci się też przydać na wykorzystanie orzechów włoskich: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/499-tarta-orzechowa"]"Tarta orzechowa"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 3 lat temu
    Super przepis, chcialam tylko dodac ze uzylam masla orzechowego z kawalkami orzechow (crunchy), ale w blender ladnie mi wszystko rozdrobnil, dzieki temu nie mialam zadnych problemow Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandersik · 4 lat temu
    Z małymi modyfikacjami wykorzystałam Pani przepis na ciasto i wyszło genialnie - intensywne i wilgotne. Zdecydowanie polecam wszystkim! Krem z przyzwyczajenia robię inny (na bazie mascarpone), ale Pani również wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje.
    Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 4 lat temu
    Babeczki cudowne, smakowały wszystkim gościom. Wyszły mi 24 sztuki, mam foremki na muffiny Fackelmann, widocznie mniejsze. W związku z większą ilością babeczek, musiałam bardzo oszczędzać krem - na takie śliczne różyczki ze zdjęć by zabrakło :(. Dodałam od siebie po pół łyżeczki kremu czekoladowego na ciasto, pod krem. Dzięki temu smakowały jak snickers ŚWIETNY PRZEPIS :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hm · 5 lat temu
    Czy maslo orzechowe moze byc z kawalkami orzechow? a jesli nie to dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz dać ewentualnie do ciasta, chociaż będzie się trudniej miskować. Do masy nie polecam, bo od kawałków orzechów zatka się końcówka w rękawie cukierniczym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 5 lat temu
    Jedne z moich ulubionych smaków;) Prezentują się świetnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Wyglądają pięknie, gdzie można zakupić taki fajne papilotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 5 lat temu
    muszą być pyyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    The Student Cookbook · 5 lat temu
    Jak dobrze, że jestem po kolacji! Babeczki wyglądają bosko!

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Quchniakaroli · 5 lat temu
    Wyglądają niesamowicie

Polub nas na ...

Początek strony