Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Babeczki z masłem orzechowym

Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
  • 80 g masła
  • 180 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzeszków ziemnych (solonych)

Masa orzechowa:

  • 150 g masła, tempratura pokojowa
  • 150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
  6. Babeczki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 1 dni temu
    mam nadzieję że się uda ciasto. Czy ciasto z masą mogę dzień wcześniej przygotować i przetrzymywać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gonia · 3 dni temu
    Ja zrobiłam czekoladowe z kawałkami czekolady i wykorzystałam przepis na krem. wyborny smak. dziękuję za przepis. Następne mafinki zrobię już w całości z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 8 miesięcy temu
    Pyszne babeczki, dodałam do środka gruszki bo nie miałam składników na krem i było to bardzo dobre połączenie miksowalam masło orzechowe już z kawałkami orzeszków i w niczym to nie przeszkadzało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    Przepis wygląda bardzo smakowicie. Tylko brakuje mi informacji czy masło orzechowa ma być solone czy nie solone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 4 lat temu
    a ja chcialam zapytac czy orzechy wloskie moga byc dodane w tym przepisie? cala miche naobieranych mam jeszcze z drzewa mojej babci i tak wymyslam co by tu z nich zrobic..
    pozdrawiam i zycze milej soboty..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 4 lat temu
    Super przepis, chcialam tylko dodac ze uzylam masla orzechowego z kawalkami orzechow (crunchy), ale w blender ladnie mi wszystko rozdrobnil, dzieki temu nie mialam zadnych problemow Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandersik · 6 lat temu
    Z małymi modyfikacjami wykorzystałam Pani przepis na ciasto i wyszło genialnie - intensywne i wilgotne. Zdecydowanie polecam wszystkim! Krem z przyzwyczajenia robię inny (na bazie mascarpone), ale Pani również wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje.
    Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 6 lat temu
    Babeczki cudowne, smakowały wszystkim gościom. Wyszły mi 24 sztuki, mam foremki na muffiny Fackelmann, widocznie mniejsze. W związku z większą ilością babeczek, musiałam bardzo oszczędzać krem - na takie śliczne różyczki ze zdjęć by zabrakło :(. Dodałam od siebie po pół łyżeczki kremu czekoladowego na ciasto, pod krem. Dzięki temu smakowały jak snickers ŚWIETNY PRZEPIS :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hm · 6 lat temu
    Czy maslo orzechowe moze byc z kawalkami orzechow? a jesli nie to dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz dać ewentualnie do ciasta, chociaż będzie się trudniej miskować. Do masy nie polecam, bo od kawałków orzechów zatka się końcówka w rękawie cukierniczym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Jedne z moich ulubionych smaków;) Prezentują się świetnie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 6 lat temu
    Wyglądają pięknie, gdzie można zakupić taki fajne papilotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 6 lat temu
    muszą być pyyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    The Student Cookbook · 6 lat temu
    Jak dobrze, że jestem po kolacji! Babeczki wyglądają bosko!
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Quchniakaroli · 6 lat temu
    Wyglądają niesamowicie

Polub nas na ...

Początek strony