Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
76 Komentarzy

jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Niestety nigdzie nie dostałam prawdziwych, leśnych jagód, dlatego musiałam zadowolić się borówką amerykańską. Mogę tylko pozazdrościć polskich jagód;).

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz).
  3. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków).
  4. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  5. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10min.
  6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  9. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

jagodzianki

jagodzianki

jagodzianki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danusia · 3 lat temu
    Dziękuję Joasiu za świetny przepis na ciasto drożdżowe. Właśnie upiekłam drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową. Zapraszam do mnie na "degustację".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tatiana · 4 lat temu
    Bułeczki przepyszne rozeszły się w ciągu jednego dnia.
    Jestem pod wrażeniem Pani talentu kulinarnego.
    Składniki w idealnych proporcjach.
    Korzystałam z wielu pani przepisów i zawsze idealnie wychodzi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Przepis super , tylko z tego korzystam . Zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MIchał · 4 lat temu
    Robiłem dzisiaj i sa wysmienite lepszych nie jadłem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    Przepis jest fantastyczny! Chociaż pierwszy raz jak robiłam miałam problem z włożeniem dużej ilości jagód do jagodzianek, gdyż zmieszanie ich chwilę wcześniej z cukrem spowodowało, że po uformowaniu kilku bułeczek jagody puściły sporo soku, który wypływał mi z ciasta I nie mogłam dobrze zakleić. Polecam, zamiast mieszać całość z cukrem, nakładać suche jagody na ciasto, a następnie posypywać je lekko cukrem pudrem, wtedy do jednej bułeczki bardzo łatwo włożyć duuuużo jagód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Jagodzianki wyszły wyśmienicie, dawno tak pysznych nie jadłam. Robiłam 2 tyg temu, jednak dzisiaj robię powtórkę tylko z podwójnej porcji, bo ostatnio rozeszły się tak szybko, że nie każdy zdążył skosztować, dziękuje bardzo za przepyszny przepis pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 4 lat temu
    jagodzianki wyszły super!! dzięki za fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Znowu upiekłam ale tym razem z jagodami, pycha, niebo w gębie. Dziękuję po stokroć za ten cudowny przepis i oczywiście z cały Twój blog. Pozdrawiam - Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Nie jestem mistrzem wypieków a jagodzianki wyszły przepyszne. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 4 lat temu
    Znalazłam Twój przepis przez przypadek- skorzystała., Zrobiłam z jednej porcji lecz jak sie okazalo za malooo.. poszly zaa szybko i dorabialam jeszcze z podwojnej porcji. Wlasnie siedza w piecu a drugie rosna. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Upiekłam dzisiaj z tego przepisu bułeczki z truskawkami. Niebo w gębie to mało powiedziane. Trafiłam na ten blog przypadkowo ale teraz będę już stałym gościem. Zaraz muszę Ciebie znaleźć na fejsie. Dziękuję i pozdrawiam - Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogumila · 4 lat temu
    Rewelacja. Przepis idealny. Maz jest zachwycony, ja dumna. Delikatnie pachnie cytryna. Casto ma proporcje perfekcyjnie
    dobrane. Gratulacje dla tworcy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogusia · 4 lat temu
    Wypróbowałam z masą makową - wyszły obłędne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izabela · 5 lat temu
    dziś robiłam te bułeczki po raz pierwszy i nie wyszły mi idealne jak twoje wiekszość mi popękało ale są pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    piotr · 5 lat temu
    posmaruj od wewnątrz jajkiem nie powinno się rozkleić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Nie wiem czy wszystko jest ok bo ciasto miało być rzadkie a moje wyszło dość gęste...dodam że tym razem grzecznie odmierzałam wszystkie składniki przy pomocy wagi kuchennej. Jest szansa że jeszcze urośnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 5 lat temu
    Witam , a czy mozna zrobic te buleczki z nadzieniem z nutelli? bardzo prosze o odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andy · 5 lat temu
    Właśnie włożyłem drugą blachę z jagodziankami do piekarnika, pierwsze wyszły przecudnie. Po polukrowaniu skosztuję (jeszcze godzina :sad: ), mam nadzieję, że są tak smakowite na jakie wyglądają.
    Zamiast świeżych czy mrożonych jagód, wykorzystałem odsączone jagody z letnich przetworów (wekowane jagody w cukrze) - być może dlatego sok z owoców nie wypłynął.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam wszystkich łasuchów :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dewiś · 5 lat temu
    Przepis - OBLĘDNY !!! to najpyszniejsze buleczki jakie w życiu jedliśmy , Zrobilam z 3 porcji dając 1,5kg prawdziwych czarnych jagód zbieranych latem , tylko dodalam do nich oprócz cukru 1 lyżke mąki ziemniaczane i farsz tak nie wyplywa - po prostu ścina się i zostaje w środku ... Ciasto wyrobiłam maszyna do pieczenia chleba ;-) co dalo ze są świetnie wyrobione i wyrosniete , kilka osób je jadlo i każdy stwierdzal ze po prostu - Niebo w gębie !
    Dziekuje za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 5 lat temu
    przepis prosty i wyszło pysznie... ale mam jedno pytanie jak te bułki skleić żeby nadzienie nie wyciekało podczas pieczenia

Polub nas na ...

Początek strony