Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Wersja czekoladowa pojawiła się dopiero co na Domowych Wypiekach. Tym razem postanowiłam zrobić waniliową, klasyczną wersję crème pâtissière na jasnym, kruchym cieście i z dodatkiem owoców sezonowych. Zrobiłam 8 tartaletek, ale można upiec również tartę.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Crème Pâtissière:

  • 5 żółtek
  • 500ml mleka
  • 80g cukru
  • 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 250g świeżych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. lub na całą noc.
  2. Formę na tartę (o średnicy 28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki), wyklejając również brzeg.
  3. Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
  4. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami (lub fasolą) i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10min. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
  7. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko).  Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
  8. Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć jagody. (Do miękkiego kremu jagody ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
  9. Przed podaniem oprószyć jagody cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

 1,5- 2 godz. lub dłużej
porcje

Liczba porcji:

około 12 kawałków lub 8 tartaletek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KZ · 1 lat temu
    czy można za wanilie użyć culkier waniliowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mlnoka · 2 lat temu
    Czy po upieczeniu spodow,mmozna je przechowywac ? Oczywiscie nke nadziane, jesli tak to w czym i jak dlugo? Dziekuj
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie przetrzymuję nigdy samego, upieczonego ciasta kruchego. Musisz uważać, aby brzegi się nie pokruszyły. Musiałabyś ułożyć babeczki jedną koło drugiej i owinąć np. folią spożywczą, aby nie obsychały. Myślę, że 2 dni mogą tak leżeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam serdecznie potrzebuje pomocy-jak mogę użyć rozmrożonych malin zamiast jagód? Mam w pojemniku w lodówce rozmrożone maliny. Puściły już soki i owoce są rozmiękczone, zastanawiam się czy mogę jakoś je zagęścić? Bede wdzięczna za każdą pomoc i radę.
    Pozdrawiam
    Ewelina
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz zrobić kisiel malinowy i chłodny rozłożyć na kremie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/622-kisiel-z-owocow-lesnych"]"Kisiel z owoców leśnych"[/url]. Tylko jak maliny są już rozmrożone to przecedź je przez sitko, sok który spłynie uzupełnij wodą do 500ml i zrób według podanego przepisu (czyli cukier, maliny i sok uzupełniony wodą zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną). Tylko nie gotowałabym 2 minut, tylko od razu po zagotowaniu dodałabym wodę z mąką ziemniaczaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pychotka · 4 lat temu
    Zrobiłam je z malinami, rewelacja, kwaskowe ze słodkim kremem- wręcz idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 4 lat temu
    Co za pyszności! Zrobiłam te tartaletki w sobotę, od razu wszystkie zniknęły. Ciasto pycha, krem pycha - z pewnością skorzystam z kolejnych przepisów z Pani strony.
    Pozdrawiam Serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagienka · 5 lat temu
    ale piękne! takie idealne - super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Joanno, jakież piękne są tarteletki w Twoim wykonaniu i zdjęcia rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno Ty czytasz w moich myślach:-) w poniedziałek zakupiłam foremki do tartaletek i aż do dzisiaj szukałam odpowiedniego kremu. I już więcej nie szukam bo wiem, że lepszego od Twojego nie znajdę:-) przepis na ciasto mam swój wypróbowany od lat, używany do babeczek. Co do owoców myśle użyć brzoskwiń wiśni i kiwi. Żeby owoce miały ładny połysk ooleje je tężejącą galaretką. Podziele się zdjęciami gdy będą gotowe. Powiedz jeszcze Joanno ile te tartaletki z kremem mogą leżeć w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że 2- 3 dni, może i dłużej. Ja miałam je dwa dni. Po tarcie czekoladowej zauważyłam, że z czasem brzeg kremu jakby obsychał, troszkę ściemniał (między malinami a ciastem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 5 lat temu
    znów piękne zdjęcia! i pyszności. krem ten jeszcze przede mną, ale ostatnio często trzymam w dłoniach przepis na niego. chyba go w końcu przyrządzę z takimi babeczkami :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 5 lat temu
    ach, przepiękne! zrobię na pewno ...a to ostatnie "ugryzione zdjęcie....mmmm, aż ślinka leci

Polub nas na ...

Początek strony