Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sernikowe cake pops

Sernikowe kulki na patyczkach pokryte czekoladą. Pyszne, delikatne i mocno wilgotne serniczki. Gotowe kulki sernikowe należy na chwilę zamrozić, dzięki czemu kulki stwardnieją i będzie łatwiej pokryć je czekoladą. Serniczki możecie obtoczyć w dowolnej, ulubionej czekoladzie i jeśli chcecie posypać je płatkami czekoladowymi lub posypką cukrową, czy drobno posiekanymi orzechami, migdałami.

Sernikowe cake popsy można spróbować wykonać z dowolnego sernika. Osobiście polecam wykorzystanie poniższego przepisu, z którego dość łatwo formuje się kulki.

Przepis jest bezglutenowy. Proszę tylko upewnić się, że budyń i czekolada są bezglutenowe oraz wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.

Składniki na ok. 20 sztuk:
Sernik:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark (użyłam Magerquark)
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 60g masła

Dodatkowo:

  • ok. 200g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 1 łyżeczka oleju
  • patyczki do lizaków (ok. 20 sztuk)
  • ewentualnie płatki czekoladowe, posypka cukrowa, krokant, posiekane orzechy, migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, ser, cukier i budyń w proszku zmiksować na gładką masę. Dalej miksując dodać roztopione, zimne masło.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do masy serowej.
  4. Dno tortownicy o średnicy 20cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Sernik pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na noc. (Sernik musi być dobrze schłodzony. Będzie miał wtedy odpowiednią konsystencję).
  5. Górę, dół i bok sernika odkroić nożem tak, aby otrzymać czystą, jasną masę serową ze środka (niezabrudzoną przypieczonymi bokami).

2

  1. Odrywać po kawałku sernika i formować kulki. (Moje miały średnicę 3,5cm). Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić na 30min. do zamrażalnika.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki, mniej więcej do połowy. Układać ponownie na desce patyczkiem do góry.

4

  1. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i szybko posypać wybraną posypką, zanim czekolada zastygnie.
  2. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
  3. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Sernikowe cake pops

Sernikowe cake pops

Sernikowe cake pops

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Agnieszka

Witam serdecznie,

Chciałabym zapytać czy patyczki można zastąpić słomkami? Czy są one zbyt giętkie? I czy twaróg w wiaderku President będzie ok? Akurat taki widziałam u nas w sklepie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko tak, ten ser jest jak najbardziej ok. Możesz spróbować ze słomkami. Nie jestem pewna, czy nie będą one za grube. Spróbowałabym, a jakby się jednak masa serowa rozpadała, to zrobiłabym same kulki jak pralinki

  Załączniki
 
  1. anna

ja w wypadku gdy zostaje mi część sernika bądź babki cytrynowej rozkruszam ciasto na małe kawałeczki dodaje serka typu delphina śmietankowego podmroże i działam . Najlepsza jest specjalna polewa czekoladowa bowiem zwykła czekolada jest za ciężka...

ja w wypadku gdy zostaje mi część sernika bądź babki cytrynowej rozkruszam ciasto na małe kawałeczki dodaje serka typu delphina śmietankowego podmroże i działam . Najlepsza jest specjalna polewa czekoladowa bowiem zwykła czekolada jest za ciężka i czasem lizaki się łamią

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Witam! Czy mogę zamiast patyczków do lizaków użyć wykałaczek? Jeśli nie to gdzie dostanę takie patyczki? Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Wykałaczka jest za cienka. Możesz użyć patyczków do szaszłyków. Patyczki można zamówić w necie. Poszukaj pod hasłem: patyczki do cake pops/ lizaków.

  Załączniki
 
  1. gin

Prezentują się naprawdę uroczo

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony