Sernikowe cake pops

Sernikowe kulki na patyczkach pokryte czekoladą. Pyszne, delikatne i mocno wilgotne serniczki. Gotowe kulki sernikowe należy na chwilę zamrozić, dzięki czemu kulki stwardnieją i będzie łatwiej pokryć je czekoladą. Serniczki możecie obtoczyć w dowolnej, ulubionej czekoladzie i jeśli chcecie posypać je płatkami czekoladowymi lub posypką cukrową, czy drobno posiekanymi orzechami, migdałami.

Sernikowe cake popsy można spróbować wykonać z dowolnego sernika. Osobiście polecam wykorzystanie poniższego przepisu, z którego dość łatwo formuje się kulki.

Przepis jest bezglutenowy. Proszę tylko upewnić się, że budyń i czekolada są bezglutenowe oraz wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.

Składniki na ok. 20 sztuk:
Sernik:

  • 500g twarogu z wiaderka lub Quark (użyłam Magerquark)
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 60g masła

Dodatkowo:

  • ok. 200g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 1 łyżeczka oleju
  • patyczki do lizaków (ok. 20 sztuk)
  • ewentualnie płatki czekoladowe, posypka cukrowa, krokant, posiekane orzechy, migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, ser, cukier i budyń w proszku zmiksować na gładką masę. Dalej miksując dodać roztopione, zimne masło.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do masy serowej.
  4. Dno tortownicy o średnicy 20cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Sernik pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na noc. (Sernik musi być dobrze schłodzony. Będzie miał wtedy odpowiednią konsystencję).
  5. Górę, dół i bok sernika odkroić nożem tak, aby otrzymać czystą, jasną masę serową ze środka (niezabrudzoną przypieczonymi bokami).

2

  1. Odrywać po kawałku sernika i formować kulki. (Moje miały średnicę 3,5cm). Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić na 30min. do zamrażalnika.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki, mniej więcej do połowy. Układać ponownie na desce patyczkiem do góry.

4

  1. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i szybko posypać wybraną posypką, zanim czekolada zastygnie.
  2. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
  3. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Sernikowe cake pops

Sernikowe cake pops

Sernikowe cake pops