Sernikowe kulki na patyczkach pokryte czekoladą. Pyszne, delikatne i mocno wilgotne serniczki. Gotowe kulki sernikowe należy na chwilę zamrozić, dzięki czemu kulki stwardnieją i będzie łatwiej pokryć je czekoladą. Serniczki możecie obtoczyć w dowolnej, ulubionej czekoladzie i jeśli chcecie posypać je płatkami czekoladowymi lub posypką cukrową, czy drobno posiekanymi orzechami, migdałami.
Sernikowe cake popsy można spróbować wykonać z dowolnego sernika. Osobiście polecam wykorzystanie poniższego przepisu, z którego dość łatwo formuje się kulki.
Przepis jest bezglutenowy. Proszę tylko upewnić się, że budyń i czekolada są bezglutenowe oraz wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia.
Składniki na ok. 20 sztuk: Sernik:
500g twarogu z wiaderka lub Quark (użyłam Magerquark)
2 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Przygotować sernik. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, ser, cukier i budyń w proszku zmiksować na gładką masę. Dalej miksując dodać roztopione, zimne masło.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do masy serowej.
Dno tortownicy o średnicy 20cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 40 min. w temperaturze 180°C. Sernik pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na noc. (Sernik musi być dobrze schłodzony. Będzie miał wtedy odpowiednią konsystencję).
Górę, dół i bok sernika odkroić nożem tak, aby otrzymać czystą, jasną masę serową ze środka (niezabrudzoną przypieczonymi bokami).
Odrywać po kawałku sernika i formować kulki. (Moje miały średnicę 3,5cm). Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić na 30min. do zamrażalnika.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki, mniej więcej do połowy. Układać ponownie na desce patyczkiem do góry.
Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i szybko posypać wybraną posypką, zanim czekolada zastygnie.
Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
Chciałabym zapytać czy patyczki można zastąpić słomkami? Czy są one zbyt giętkie? I czy twaróg w wiaderku President będzie ok? Akurat taki widziałam u nas w sklepie?
Agnieszko tak, ten ser jest jak najbardziej ok. Możesz spróbować ze słomkami. Nie jestem pewna, czy nie będą one za grube. Spróbowałabym, a jakby się jednak masa serowa rozpadała, to zrobiłabym same kulki jak pralinki
ja w wypadku gdy zostaje mi część sernika bądź babki cytrynowej rozkruszam ciasto na małe kawałeczki dodaje serka typu delphina śmietankowego podmroże i działam . Najlepsza jest specjalna polewa czekoladowa bowiem zwykła czekolada jest za ciężka...
ja w wypadku gdy zostaje mi część sernika bądź babki cytrynowej rozkruszam ciasto na małe kawałeczki dodaje serka typu delphina śmietankowego podmroże i działam . Najlepsza jest specjalna polewa czekoladowa bowiem zwykła czekolada jest za ciężka i czasem lizaki się łamią
Komentarze (6)