Muffinki marmurkowe


Proste i szybkie dwukolorowe, marmurkowe muffinki waniliowo- kakaowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar M)
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć łyżeczką na muffinki. Od razu posypać posypką cukrową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.