Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy

Cake pops z amarantusa

Pyszne kuleczki z amarantusa ekspandowanego połączonego z masą z krówek. Pomysł na te dziecięce „lizaki” powstał na podstawie starego, a zarazem bardzo popularnego przepisu na szyszki. Szyszki to połączenie ryżu preparowanego i roztopionych krówek. W tym przepisie postąpiłam tak samo, zastępując ryż amarantusem. Kulki można przygotować w formie pralinek pokrywając je czekoladą i dekorując perełkami cukrowymi lub w formie cake pops'ów nabijając je dodatkowo na patyczki do lizaków.
Smakują bardzo dzieciom, a do tego są bezglutenowe.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 80g amarantusa ekspandowanego
  • 300g cukierków krówek
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ok. 200g czekolady (u mnie gorzka)
  • perełki cukrowe
  • patyczki do lizaków (ok. 40sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać amarantusa i wymieszać.
  2. Z powstałej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Układać ponownie na blasze patyczkiem do góry.

03

  1. Blachę wstawić do lodówki na ok. 30min, aż czekolada zastygnie.
  2. Perełki cukrowe włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka je rozkruszyć. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę ponownie roztopić. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i posypać rozkruszonymi perełkami.
  4. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian, karton lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Cake pops z amarantusa

Cake pops z amarantusa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Magdo[/b] ja zużyłabym je do tego przepisu. Powinno wyjść dobrze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Zastanawiam się, czy ten przepis nada się do "utylizacji" krówek, które leżą już jakiś czas i są strasznie twarde. Wiesz może, czy po dodaniu składników i obróbce nie stwardnieją znowu na kamień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janisia · 3 lat temu
    Bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Trusk[/b] masa kajmakowa się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    trusk · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis - na pewno wypróbuję. A czy zamiast krówek można użyć masy kajmakowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 5 lat temu
    bombowe:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita · 5 lat temu
    Dziękuję,na pewno napiszę, Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jowito[/b] Osobiście płatków nigdy jeszcze nie kupowałam, ale one są małe, więc powinno też wyjść. Spróbuj i napisz jak poszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita · 5 lat temu
    Dziękuje bardzo za odpowiedź. Ależ byłaby to porażka,gdybym dodała zwykły amarantus. Dzisiaj byłam w sklepie z biologiczną żywnością i kupiłam amarantus płatki,które nie wymagają już gotowania. Mieszkam za granicą i nie udało mi się kupić tego samego produktu. Mam nadzieję,że ten zamiennik też się będzie nadawał.Na pewno nie będzie tak twardy jak ziarno. A Pani zdaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jowito[/b] krówki z margaryną podgrzewasz, aż krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Kolejno ściągasz garnek z pieca i wsypujesz amarantusa ekspandowanego. Nic nie pęcznieje, nic nie musisz gotować. Jowito potrzebujesz amarantusa EKSPANDOWANEGO a nie ziarno amarantusa.
    Tak, możesz je zrobić dwa dni wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jowita moskwa · 5 lat temu
    Witam:) Po raz pierwszy będę robić pop cakes korzystając z Pani przepisu. Proszę powiedzieć mi czy amarantus dodany do gorącej masy margarynowo - krówkowej zacznie pęcznieć bez dodatkowego gotowania? W przepisie nie podaje Pani jak długo należy podgrzewać wszystkie składniki.Na opakowaniu amarantusa jest napisane,że trzeba go gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Proszę o poradę! Jeszcze jedno, proszę podpowiedzieć czy mogę przygotować pop cakes na dwa dni przed imprezą?dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Goydusiu[/b] w sklepie ekologicznym, ze zdrową żywnością.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia Krajosz · 5 lat temu
    wyglądają pięknie :-) ale nie wiem gdzie mam kupić amarantusa ekspandowanego :oops:
    Proszę o pomoc bo chcę zrobić te cudeńka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 5 lat temu
    lubię to ostatnie nadgryzione zdjęcie:-)

Polub nas na ...

Początek strony