Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Cake pops z amarantusa

Pyszne kuleczki z amarantusa ekspandowanego połączonego z masą z krówek. Pomysł na te dziecięce „lizaki” powstał na podstawie starego, a zarazem bardzo popularnego przepisu na szyszki. Szyszki to połączenie ryżu preparowanego i roztopionych krówek. W tym przepisie postąpiłam tak samo, zastępując ryż amarantusem. Kulki można przygotować w formie pralinek pokrywając je czekoladą i dekorując perełkami cukrowymi lub w formie cake pops'ów nabijając je dodatkowo na patyczki do lizaków.
Smakują bardzo dzieciom, a do tego są bezglutenowe.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 80g amarantusa ekspandowanego
  • 300g cukierków krówek
  • 125g masła lub margaryny
  • ok. 200g czekolady (u mnie gorzka)
  • perełki cukrowe
  • patyczki do lizaków (ok. 40sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać amarantusa i wymieszać.
  2. Z powstałej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Układać ponownie na blasze patyczkiem do góry.

03

  1. Blachę wstawić do lodówki na ok. 30min, aż czekolada zastygnie.
  2. Perełki cukrowe włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka je rozkruszyć. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę ponownie roztopić. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i posypać rozkruszonymi perełkami.
  4. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian, karton lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Cake pops z amarantusa

Cake pops z amarantusa

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony