Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Cake pops z amarantusa

Pyszne kuleczki z amarantusa ekspandowanego połączonego z masą z krówek. Pomysł na te dziecięce „lizaki” powstał na podstawie starego, a zarazem bardzo popularnego przepisu na szyszki. Szyszki to połączenie ryżu preparowanego i roztopionych krówek. W tym przepisie postąpiłam tak samo, zastępując ryż amarantusem. Kulki można przygotować w formie pralinek pokrywając je czekoladą i dekorując perełkami cukrowymi lub w formie cake pops'ów nabijając je dodatkowo na patyczki do lizaków.
Smakują bardzo dzieciom, a do tego są bezglutenowe.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:

  • 80g amarantusa ekspandowanego
  • 300g cukierków krówek
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ok. 200g czekolady (u mnie gorzka)
  • perełki cukrowe
  • patyczki do lizaków (ok. 40sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokroić na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać amarantusa i wymieszać.
  2. Z powstałej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Układać ponownie na blasze patyczkiem do góry.

03

  1. Blachę wstawić do lodówki na ok. 30min, aż czekolada zastygnie.
  2. Perełki cukrowe włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka je rozkruszyć. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę ponownie roztopić. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i posypać rozkruszonymi perełkami.
  4. Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian, karton lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Cake pops z amarantusa

Cake pops z amarantusa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Joanna

Magdo ja zużyłabym je do tego przepisu. Powinno wyjść dobrze :-)

  Załączniki
 
  1. Magda

Zastanawiam się, czy ten przepis nada się do "utylizacji" krówek, które leżą już jakiś czas i są strasznie twarde. Wiesz może, czy po dodaniu składników i obróbce nie stwardnieją znowu na kamień?

  Załączniki
 
  1. Janisia

Bardzo smaczne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Trusk masa kajmakowa się nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. trusk

Dziękuję za przepis - na pewno wypróbuję. A czy zamiast krówek można użyć masy kajmakowej?

  Załączniki
 
  1. Anna Zimoch

bombowe

  Załączniki
 
  1. Jowita

Dziękuję,na pewno napiszę, Pozdrawiam serdecznie

  Załączniki
 
  1. Joanna

Jowito Osobiście płatków nigdy jeszcze nie kupowałam, ale one są małe, więc powinno też wyjść. Spróbuj i napisz jak poszło.

  Załączniki
 
  1. Jowita

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Ależ byłaby to porażka,gdybym dodała zwykły amarantus. Dzisiaj byłam w sklepie z biologiczną żywnością i kupiłam amarantus płatki,które nie wymagają już gotowania. Mieszkam za granicą i nie udało mi się kupić tego...

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Ależ byłaby to porażka,gdybym dodała zwykły amarantus. Dzisiaj byłam w sklepie z biologiczną żywnością i kupiłam amarantus płatki,które nie wymagają już gotowania. Mieszkam za granicą i nie udało mi się kupić tego samego produktu. Mam nadzieję,że ten zamiennik też się będzie nadawał.Na pewno nie będzie tak twardy jak ziarno. A Pani zdaniem?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Jowito krówki z margaryną podgrzewasz, aż krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Kolejno ściągasz garnek z pieca i wsypujesz amarantusa ekspandowanego. Nic nie pęcznieje, nic nie musisz gotować. Jowito potrzebujesz amarantusa...

Jowito krówki z margaryną podgrzewasz, aż krówki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Kolejno ściągasz garnek z pieca i wsypujesz amarantusa ekspandowanego. Nic nie pęcznieje, nic nie musisz gotować. Jowito potrzebujesz amarantusa EKSPANDOWANEGO a nie ziarno amarantusa.
Tak, możesz je zrobić dwa dni wcześniej.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony