Babeczki z pianką kajmakową


Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła (lub margaryny)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Pianka kajmakowa:
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
- migdały w płatkach
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
- Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
- Babeczki wstawić do lodówki.
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.