Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
60 Komentarzy

Drożdżówki z serem

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
  • 30g masła
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  6. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
  7. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  8. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżówki z serem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika001 · 6 lat temu
    Bardzo dobre, wręcz znakomite.. próbowałam je zrobić i wyszły super, ale dla mnie były za mało słodkie Oczywiście innym smakowały Naprawdę dobry przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 6 lat temu
    Mam pytanie . W punkcie drugim pisze że 'i paroma łyżkami mąki' . Ile zawsze dajesz mąki .. tak na oko . Pierwszy raz będe robiła, więc potrzebne mi szczegóły. Z góry dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Psilocybe[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Psilocybe · 7 lat temu
    Siemka mam pytanko czy można użyć zwykłego z serka homogenizowanego jako nadzienie bez dodawania innych sórowców :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Polecam przepis - wyszły cudowne. Prawie wszystkie poszły na raz i ledwo wystarczyło na śniadanie. Pycha...!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Klaudio[/b] tak, jak najbardziej ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 7 lat temu
    Nabralam na nie smaku pewnie znowu będzie sukces z Pani przepisu. Czy kruszonka na tych drożdżówkach to dobry pomysl? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 7 lat temu
    Zrobiam drożdżówki są atwe i pyszniutkie, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 7 lat temu
    super wyszły
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga w kuchni · 7 lat temu
    ładniejsze niż z cukierni i na pewno smaczniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 7 lat temu
    piękne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Tak, ale możesz też drożdżówki zamrozić. Ciasta nie jest wcale dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kwiatuszek2104 · 7 lat temu
    Super dziękuję bardzo Teraz nie bedę musiała zmieniać przepisu na te drożdżówki z makiem ;D Spróbuję zrobić i dam znać czy wyszły i czy smakowały. Trzymaj kciuki. Jeszcze raz ślicznie dziękuję
    PS. Jeszcze jedno pytanko mam, chciałam zrobić z połowy porcji, bo 14 sztuk drożdżówek dla mnie za dużo, wystarczy jak podzielę podaną ilość na 2, tak ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Kwiatuszku[/b] formowanie jest bardzo proste. Wytnij szklanką (kubikiem) o średnicy 8cm krążki i na środku każdego krążka wciśnij mocno dno mniejszej szklanki.
    [b]Klucha[/b] ok. 14
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klucha · 7 lat temu
    Ile mniej więcej sztuk wychodzi z tej ilości składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kwiatuszek2104 · 7 lat temu
    Super takie uwielbiam !!! Moje ukochane drożdżówki, marzyłam żeby je zrobić. Dziękuję :* Aż nie sądziłam, że znajdę przepis Tylko nie wiem jak mam uformować miejsce na wypełnienie serem, szkoda, że nie ma zdjęcia... Pozdrawiam i cieszę się, że tu trafiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudownie wyglądają! Robiłam takie, wiem, jakie są pyszne:)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dzikowiec · 7 lat temu
    Przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Piękne są! Takie puchate! Przez monitor czuję ich zapach:) Tak dawno nie robiłam drożdżowego a takie z serem zawsze uwielbiałam. Z chęcią zrobię w najbliższym czasie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kornik · 7 lat temu
    uwielbiam:)

Polub nas na ...

Początek strony