Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
60 Komentarzy

Drożdżówki z serem

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
  • 30g masła
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  6. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
  7. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  8. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. (Piekłam jedną blachę po drugiej).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżówki z serem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna F · 4 lat temu
    Pani Joanno czy zamiast nadzienia z sera można dać jakiś dżem czy raczej marmoladę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Przepis Fantastyczny:) pierwszy raz piekłam bułeczki drożdżowe i wyszły znakomite;) :lol: polecam wszystkim ten przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anika · 5 lat temu
    Pani Joanno, bardzo dziękuję za ten przepis. Drożdżówki wyszły wyśmienite, wyglądają i smakują pysznie. Polecam ten przepis - wystarczy robić krok po kroku podane czynności, a efekt będzie wspaniały. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    chciałam zapytać, czy mogę zamrozić te bułeczki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 6 lat temu
    dziękuję bułeczki wyszły pyszne, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Pati[/b] o temperaturze pokojowej jest za chłodne. Powinno być lekko podgrzane do temperatury max. 37- 40stopni. Najlepiej sprawdzić je na dotyk. Nie może parzyć, powinno być delikatnie ciepłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 6 lat temu
    mam pytanie co oznacza lekko ciepłe mleko? Wystarczy jak bedzie temperatura pokojowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    :lol: dziękuję za wspaniały przepis ! dzisiaj zrobiłam bułeczki, wyszły wyśmienite Pozdrawiam, Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Karolino[/b] bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Piekła Pani z termoobiegiem czy bez ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 6 lat temu
    Wczoraj robiam dróżdzówki i wyszy bardzo dobre. To już trzeci przepis Pani, który wypróbowaam w ciągu tygodnia. Buleczki pieklam wieczorem ale dzisiaj rano smakoway jeszcze lepiej jak wczoraj. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Angeliko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 6 lat temu
    Mam pytanko: czy mogę upieczone już drożdżowki zamrozić??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olu[/b] tak. Zrób ciasto, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i włóż do lodówki. Rano ciasto wyciągnij, pozostaw, aby się ociepliło i zrób drożdżówki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Joanno, niedawno znalazlam twoja strone I przez ostatni miesiac wyprobowalam 6 twoich przepisow. Wszystkie wyszly przepysznie! Chcialabym zrobic te drozdzowki jak wyjade niedlugo na weekend do domku nad jeziorem aby byly swieze, ale nie chce ich tam robic. Czy moge ciasto wyrobic dzien wczesniej, trzymac w lodowce i wyjac do wyrosniecia przed pieczeniem? NIe mam doswiadczenia z ciastem drozdzowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Właśnie się upiekły :-) są przepyszne :-) dziękuję za wspaniałe przepisy,pozdrawiam z Rzeszowa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 6 lat temu
    Świetny przepis! Ja zamiast sera, dodałam budyń i wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania-rudix · 6 lat temu
    buleczki z serem bardzo pyszniutkie....szybciutko sie robi....efekt rewelacyjny,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] na oko 4- 5 ;-)

Polub nas na ...

Początek strony