Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Walentynkowe babeczki przygotowane z mocno czekoladowego, dość ciężkiego, soczystego ciasta pieczonego na ciemnym piwie Guinness. Babeczki udekorowane są czekoladowym kremem i domowymi, czekoladowymi serduszkami.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 125ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
  • 125g masła
  • 37g kakao
  • 175g cukru
  • 70ml gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem czekoladowy:

  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 120g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby masa nie była gładka, można ją zmiksować chwilę blenderem, ale nie ubijać). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 4), a najlepiej na noc.
  2. Przygotować czekoladowe serduszka według przepisu: "Czekoladowe figurki z foremek".
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Piwo wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać trzepaczką i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Osobno ubić śmietanę, jajko i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką.
  5. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (u mnie z dużą tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki.
  9. W środek wbić serduszko z czekolady.
  10. Babeczki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Walentynkowe babeczki na Guinnessie Walentynkowe babeczki na Guinnessie Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony