Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
249 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Oponki z tego przepisu są niebiańskie, puszyste, leciutkie i mało tłuste, dzięki spirytusowi w oleju. Ja robię je z pół porcji i starcza na 4 osobową rodzinkę. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 6 lat temu
    idealne -lekkie,puszyste, Ja polecam jak najbardziej ,robiłam dokładnie według przepisu i są PYYYYCHA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 6 lat temu
    ja już wiele razy robiłam oponki ale nigdy nie słyszałam o ocie robie zawsze bez i dzisiaj robie też bez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 6 lat temu
    Witam, pierwszy raz robiłam oponki Mój synek zachwycony i mi tez smakują, mimo tego że zapomniałam wsypać te 100 g cukru i o occie. Dziekuje za przepis i wdrażam się w resztę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 6 lat temu
    Oponki wyszły przepyszne !! Są idealne ; p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    Oponki super!!! Mój synuś zachwycony! Polecam wszystkim ten przepis! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gostka · 7 lat temu
    Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asiast · 7 lat temu
    Przetestowałam przepis i jak na mój gust trochę mało serowe ale smaczne.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    domi... · 7 lat temu
    pierwszy raz robiłam oponki z tatą iiiii..... są twarde.Zrobiłam według przepisu ale ciasto się bardzo kleiło więc musiałam dodawać po trochu mąki i wyrabiać aż miało jednolitą masę.Upiekłam i wyszły gumowate a po jednym dniu twarde...
    Czy zrobiłam coś źle???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że jednak daliście za dużo mąki. Im mniej się jej dosypie, tym oponki będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patii · 7 lat temu
    Właśnie zrobiłyśmy z mamą,są przepyszne.
    POLECAM :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lucyna · 7 lat temu
    Robię z tego przepisu od dawna.Właśnie przed chwilą skończyłam smażyć.Jak zawsze wyszły pyszne.Ja robię kuleczki rękami,żeby było szybciej.Jak nie mam spirytusu to na olej wlewam ocet,także zapobiega wchłanianiu tłuszczu do pączków. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lidia33 · 7 lat temu
    REWELACYJNE NIE JADAM JESZCZE TAKICH SMACZNYCH JAK TE POLECAM PULCHNIUTKIE MIĘCIUTKIE WYROŚNIĘTE NAJLEPSZE JAKIE MI WYSZY TO TE SMAKUJA JESZCZE CIEPE LEPIEJ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 7 lat temu
    beznadziejne oponki strasznie mi nasiakaja tłuszczem nie wiem dalczego stosowałam się do przepisu . Nie wiem co poszło nie tak , może ktoś mi powie czmeu mi tak bardzo nasiakły ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    Pierwszy raz robiłam oponki, były przepyszne:)Super stronka, będę tu częściej zaglądać:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DIana · 7 lat temu
    ile trzeba rozgrzewać tłuszcz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Musisz wyczuć odpowiedny moment. Jeśli tłuszcz będzie za mało rozgrzany oponki wchłoną za dużo tłuszczu, a jeśli za bardzo mogą być surowe w środku. Najlepiej wrzuć kawałek ciasta, jeśli wypłynie, będzie skwierczeć i się smażyć (ale nie za szybko) można wkładać oponki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    najlepsze oponki na świecie. ostatnim razem jak robiłam to połowę wyrzuciłam bo były tak kiepskie, a ten przepis jest rewelacyjny!!!!!!!!!!!!!!! SĄ PYSZNE!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renia · 7 lat temu
    ja też wypróbowałam ten przepis z moją córeczką 6 lat.
    Zawsze piekłyśmy inne, ale teraz wypróbowałyśmy właśnie ten przepis i są rewelacyjne, mięciutkie PO PROSTU PYCHA :lol:
    POLECAM TEN PRZEPIS!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalia · 7 lat temu
    Pierwszy raz robiłam oponki moi chłopcy są
    zachwyceni i się zajadają.Miałam tylko mały problem z wyrobieniem ciasta.Strasznie się kleiło, ale dodawałam stopniowo mąki i jakoś się udało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 7 lat temu
    Są pyszne,piekę je co roku-rewelacja.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid · 7 lat temu
    Zacne, polecam.

Polub nas na ...

Początek strony