Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
211 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 2 lat temu
    Ja też dołączę do grona tych którym się nie udały, nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii skoro oponki są klejące a nie puszyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    Ja rowniez ,chcialam podziekowac za przepis faktycznie oponki rewelacja...bylam przeciwna dawania octu ale za namowa mamy dałysmy pychota puszyste Pozdrawiam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    danka · 2 lat temu
    kwaśna śmietana czyli zwykła 18% ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    Oponki pychota! Robiłam już nie raz i z innych przepisów wychodziły gumowate a te są mięciutkie i delikatnie chrupiące:)
    Przyznam, ze 1 raz wystawiam komentarz do przepisu choć już wielokrotnie korzystałam z przepisów zamieszczonych w internecie. Widocznie oponki zrobiły furowe MNIAM MNIAM MNIAM :):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 2 lat temu
    Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy za namową teściowej. Teściowa daleko więc skorzystałem z tego przepisu.
    Żonie smakuje, mnie również. Sądziłem że to mniej pracy- teraz widzę ile nasze mamy wkładamy pracy by przy braku słodkości w sklepach nasze dzieciństwo było "słodkie".
    Piotr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joanna · 2 lat temu
    oponki rewelacja super przepis rozplywaja się w ustach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hanka · 2 lat temu
    [quote]Mam troszkę inny przepis , tez wvychodzą super ale pierwsze słyszę żeby do ojeju dodawać spirytus. Ja nie polecam. ☺[/quote] jak nie masz pojęcia, to sie nie wypowiadaj. Spirytus dodajemy, żeby ciasto nie wchłanialo tłuszczu podczas smażenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 2 lat temu
    Super latwy przepis... Oponki wysmienite! Zrobilam dzisiaj i bardzo wszystkim smakowaly.Jutro bedzie powtòrka z rozrywki i do diabla z dieta! Còz, raz sie zyje!!! ;-) Pozdrawiam Pania Joanne bardzo serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 2 lat temu
    Przepis świetny, oponki wyszły przepyszne!Nie dodawałam jedynie alkoholu do oleju, ja daję ocet ew. alkohol do ciasta.Polecam! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OnNA · 3 lat temu
    Wyszły faktycznie pyszne, ale stanowczo za mało mąki, wszystko się strasznie kleiło i rzeczywiście musiałam dodać dodatkowo około 1 szklankę mąki wiecej, niż w przepisie, reszta idealna. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgorzata · 3 lat temu
    Bardzo dobre oponki. Mialam przepis na takie z twarogu ale ten jest zdecydowanie lepszy. Robilam bez octu. Dziękuję Joasiu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Co mam zrobić gdy nie mam spirytusu w domu? Czy można go czymś zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kornelia · 3 lat temu
    Witam. Czy do ciasta muszę dodać ocet?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pani Joasiu oponki wspaniale, nigdy wcześniej tak pysznych nie jadłam Dzieci i mąż zachwyceni...teściowa też Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oliwia · 3 lat temu
    Witam jaki twaróg jest najlepszy mielony? Może z wiaderko? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 lat temu
    Dzisiaj rano je zrobilam wg przepisu jaki podala Joanna , trudnosc wcale ,koszt niski .Pyszne zjadzone blyskawicznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwa · 3 lat temu
    Czy można je upiec w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lidia · 3 lat temu
    Mam troszkę inny przepis , tez wychodzą super ale pierwsze słyszę żeby do ojeju dodawać spirytus. Ja nie polecam. Dodaję do ciasta tylko troszkę. Tak samo do pączków i faworkow. Aha i do oponek nie daje cukru, tylko potem obficie posypuje cukrem pudrem. Smacznego wszystkim panią życzę. ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwka · 3 lat temu
    Wyszły przepyszne. Niestety miałam troszkę za mało śmietany więc dodałam gęstego jogurtu naturalnego. Smak super i fantastycznie chrupka skórka. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    martita · 3 lat temu
    Witam.Zamiast do oleju czy szmalcu ocet lub spirytus można dodać do ciasta i też oponki czy faworki nie chłoną tłuszczu.Ja obecnie wolę szmalec.Nie strzela, systematycznie podczas smażenia dokładam po trochu zimnego, żyby uniknąć tzn ,,palenia"

Polub nas na ...

Początek strony