Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
244 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabi · 6 lat temu
    Pyszne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda M. · 6 lat temu
    Robiłam je w niedzielę. Wyszły pysznie Robiłam oponki i córka zrobiła sobie kilka różnych kształtów za pomocą foremek Szybko i przyjemnie - szczególnie przy konsumpcji polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 6 lat temu
    Witam. Czy oponki mają pływac w oleju jak frytki, czy można je smażyc jak racuchy i tylko przewracac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 6 lat temu
    czy one wyjda jak sie je upiecze zamiast smazenia??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żancia · 6 lat temu
    Pyszne!!! Nie jestem ufna wobec przepisów z internetu.. ale skusiłam się i nie żałuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weraa · 6 lat temu
    Mniam...Mniam...Mniam :):lol:
    Pysznee. Uwielbiam je. Robie je codziennie!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kris · 6 lat temu
    Pierwszy raz robiłem oponki, wyszły super. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    Zrobiłam z połowy podanej ilość (robiłam bezy, dlatego potrzebowałam przepis z wykorzystaniem żółtek). Robiłam bez octu, bo po prostu go nie znalazłam w domu. Smażyłam minimalnie za długo, bo wyszły jasno brązowe, ale są bardzo smaczne i nie za tłuste. Bardzo fajny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    Oponki sa wspaniale, puszyste i proste do zrobienia.
    Szczerze polecam Dlugo szukalam takiego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    antonina · 6 lat temu
    Wlasnie je upieklam i wyszly pyszne,szkoda ze musze zrzucic kilka kg i nie moge sie za bardzo delektowac ich smakiem.Wiecej takich fajnych przepisow prosze...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lili · 6 lat temu
    swietny przepis,bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    Oponki bardzo smaczne polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julka · 6 lat temu
    Bardzo smaczne Oponki :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia k. · 6 lat temu
    Oponki wyszly przepyszne. Moje zdolnosci kulinarne sa na niezbyt wysokim poziomie jednak dostosowalam sie do przepisu i wyszlo jak na obrazku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    laura · 6 lat temu
    mam nadzieje ze sa dobre te oponki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 6 lat temu
    Oponki z tego przepisu są niebiańskie, puszyste, leciutkie i mało tłuste, dzięki spirytusowi w oleju. Ja robię je z pół porcji i starcza na 4 osobową rodzinkę. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 6 lat temu
    idealne -lekkie,puszyste, Ja polecam jak najbardziej ,robiłam dokładnie według przepisu i są PYYYYCHA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 6 lat temu
    ja już wiele razy robiłam oponki ale nigdy nie słyszałam o ocie robie zawsze bez i dzisiaj robie też bez
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 6 lat temu
    Witam, pierwszy raz robiłam oponki Mój synek zachwycony i mi tez smakują, mimo tego że zapomniałam wsypać te 100 g cukru i o occie. Dziekuje za przepis i wdrażam się w resztę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaja · 6 lat temu
    Oponki wyszły przepyszne !! Są idealne ; p

Polub nas na ...

Początek strony