Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
42 Komentarzy

Babeczki w waflu

Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste babkowe ciasto, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.

Składniki:

  • 100g miękkiego masła lub margaryny
  • 90g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125g mąki pszennej
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)*

Dodatkowo do dekoracji:

  • czekolada
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
  2. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min. na najwyższych obrotach).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na średnich obrotach).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków max. do 2/3 ich wysokości.

02

  1. Piec na środkowej szynie piekarnika ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C lub termoobieg: 160°C. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odwracając wafelki do góry dnem, zanurzać górną część ciasta w czekoladzie. Posypać posypką i pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.

Uwaga:

* Liczba sztuk zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło ok. 20 mini wafelków.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Minerva

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15- 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babeczki w waflu

Babeczki w waflu

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 1 lat temu
    witam
    czy mozna zrobic babeczki z innego przepisu ale w tych waflach ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Suzan[/b] teoretycznie można, ale myślę, że one pospadają i nie będą się trzymać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Suzan · 3 lat temu
    witam, czy po zanuzeniu w czekoladzie mozna na wierzch dac i male owoce np jagody i cukierki razem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 4 lat temu
    Te babeczki są świetne. Trochę się bałam czy mi wyjdą, ale niepotrzebnie. Super wyglądają i smakują. Polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    madga28 · 4 lat temu
    [b]bardzo prosty przepis i sprawdzony bo już robiłam je swoim synkom i naprawdę
    im smakowały i podobały się bo są kolorowe polecam każdemu kto ma dzieci i nie tylko pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    zrobiłam dzisiaj z synem, wyglądają pięknie tylko ciasto wyszło mi jakieś twarde, co na to poradzić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Nie doczekałam niedzieli, zrobiłam na próbę, właśnie jemy, są super...mi wyszło 5 ale w dużych waflach. A na urodzinki zrobie lawendowe;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Wyglądają świetnie, w niedzielę zrobię na urodziny synka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    wygląda to poprostu bosko. kupię wafelki i napewno zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata Ostrowska · 5 lat temu
    [quote]A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;([/quote]
    Hej właśnie znalazłam ten przepis wafelki w marketach dostaniesz nie ma z nimi większego problemu są zazwyczaj pakowane po 20 sztuk więc w sam raz na jedną porcję pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    czy można zamiast tej masy zrobić białko z cukrem?? myślisz ze też wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] moje były z czekoladą w środku, ale to nie ma znaczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Mam pytanie czy te wafelki są ciemne od środka czy są czymś wyłożone - ja kupiłam zwykłe wafle do lodów i są całe jasne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Magduu[/b] tak, właściwie to masz rację.Chyba muszę zmienić tutaj nazwę na na babeczki w waflu. Z tym nazewnictwem to idzie dostać kota Muffinki, Cupcake (czyli po polsku babeczki) a jeszcze są babeczki z kruchego ciasta z dowolnym nadzieniem w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magduu · 6 lat temu
    Wyglądają wspaniale, jeśli znajdę takie wafle, na pewno przygotuję ten deser.

    Jedna tylko uwaga czy też pytanie. Skoro ciasto jest ucierane i to bardzo dokładnie, nie są to babeczki? O ile mi wiadomo, tym właśnie różnią się od muffin, które robi się wg schematu: zmieszane mokre składniki wlewamy do suchych, po czym szybko mieszamy, zostawiając grudki.
    Czy jestem w błędzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 6 lat temu
    Przepiękne są, chciałam zrobić córce na urodziny, ale nie mogę dostać nigdzie wafelków. Gdzie można kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olciu[/b] utrzeć należy mikserem lub robotem kuchennym, który ma ubijak (taki do piany).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olcia · 6 lat temu
    [quote][b]Olciu[/b] trzymaj się ściśle przepisu. Masło utrzyj porządnie z cukrem i później dokładnie z jajkami. Mąkę z proszkiem natomiast należy wmieszać delikatnie i nie mieszać za dużo. Posypkę nasyp do miseczki. Odwrócony wafelek do góry nogami, zanurzony już w czekoladzie (poczekaj tylko chwilę, aż nadmiar czekolady ocieknie), włóż do tej miseczki. Posypka przyklei się sama do czekolady. Powodzenia.[/quote]
    aha.. a jak najlepiej utrzeć, czym?? nie posiadam miksera ;< bo ja robiłam w robocie Kasie, i on chyba nie zdał egzaminu..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Olciu[/b] trzymaj się ściśle przepisu. Masło utrzyj porządnie z cukrem i później dokładnie z jajkami. Mąkę z proszkiem natomiast należy wmieszać delikatnie i nie mieszać za dużo. Posypkę nasyp do miseczki. Odwrócony wafelek do góry nogami, zanurzony już w czekoladzie (poczekaj tylko chwilę, aż nadmiar czekolady ocieknie), włóż do tej miseczki. Posypka przyklei się sama do czekolady. Powodzenia.

Polub nas na ...

Początek strony