Babeczki w waflu


Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste ciasto babkowe, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.
Składniki na ok. 23 babeczki:
Ciasto ucierane:
- 100 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 125 g mąki pszennej
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)
- ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
- kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty na najwyższych obrotach).
- Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na niskich obrotach).
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków do ok. ⅔ ich wysokości.
- Piec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół lub 160°C, termoobieg. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za wafel, zanurzyć ciasto w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła ciasto i poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
- Odwrócić i posypać posypką lub nasypać posypkę do małej miseczki, do niej włożyć wafelka czekoladą w dół i poruszać wafelkiem, aby posypka przykleiła się do czekolady. Wafelki odstawić na bok i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: Lekko zmnieniony przepis ze strony: chefkoch.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
Zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło 23 mini wafelków. |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.