Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tartaletki czekoladowe

Przepis na tartaletki czekoladowe z dodatkiem whisky. Tartaletki zawierają dużą ilość czekolady, przez co są mocno czekoladowe i słodkie. Dodatkowo wyczuwalny jest delikatnie smak alkoholu. Oryginalny przepis jest na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 30g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 90g cukru pudru
  • 175g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 90g margaryny
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki whisky

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.
  2. Formę na tartę (28cm), tortownicę (28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki).
  3. Ciasto nakłuć widelcem.

foremki tartaletki

  1. Formę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10 minut. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15 minut. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować nadzienie. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Margarynę i śmietanę zagotować, aż margaryna się rozpuści. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Na końcu wmieszać whisky.
  3. Gotowe nadzienie wyłożyć do formy. Tartę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  4. Udekorować kakao lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 - 2,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16 lub 8 tartaletek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. lilka

Dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Michale myślę, że może być masło. Nie musisz się obawiać zagotowania.

  Załączniki
 
  1. michal

Witam,
Zastanawiaja mnie dwie kwestie:
-Czy mozna zamiast margaryny uzyc masla?
- jak jest z gotowaniem margaryny i smietany? Boje sie zeby cos sie nie zwarzylo... dopowadziv do bulgotania i sie nie obawiac?
Pzdr

  Załączniki
 
  1. Gosia

Właśnie zrobiłam tarte i jest bardzo bardzo słodka

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natko tak, możesz je zamienić na mąkę pszenną.

  Załączniki
 
  1. natka

Śliczne te tarteletki! na pewno niedługo zrobię... :-) a czy można kruche ciasto zrobić bez migdałów??? z góry dziękuje

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato tak.

  Załączniki
 
  1. Agata

czy można zrobić je w wersji bez whisky?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tak, piecze się razem z fasolą. Zapach nie przejdzie na ciasto.

  Załączniki
 
  1. Megan

Ale to piecze się najpierw razem z fasolą? I nie wiem...zapach nie przechodzi na ciasto?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony