Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Tartaletki czekoladowe

Przepis na tartaletki czekoladowe z dodatkiem whisky. Tartaletki zawierają dużą ilość czekolady, przez co są mocno czekoladowe i słodkie. Dodatkowo wyczuwalny jest delikatnie smak alkoholu. Oryginalny przepis jest na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 30g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 90g cukru pudru
  • 175g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 90g margaryny
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki whisky

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka lub kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.
  2. Formę na tartę (28cm), tortownicę (28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki).
  3. Ciasto nakłuć widelcem.

foremki tartaletki

  1. Formę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10 minut. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15 minut. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować nadzienie. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Margarynę i śmietanę zagotować, aż margaryna się rozpuści. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Na końcu wmieszać whisky.
  3. Gotowe nadzienie wyłożyć do formy. Tartę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  4. Udekorować kakao lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 - 2,5 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16 lub 8 tartaletek
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lilka · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Michale[/b] myślę, że może być masło. Nie musisz się obawiać zagotowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    michal · 3 lat temu
    Witam,
    Zastanawiaja mnie dwie kwestie:
    -Czy mozna zamiast margaryny uzyc masla?
    - jak jest z gotowaniem margaryny i smietany? Boje sie zeby cos sie nie zwarzylo... dopowadziv do bulgotania i sie nie obawiac?:)
    Pzdr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam tarte i jest bardzo bardzo słodka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natko[/b] tak, możesz je zamienić na mąkę pszenną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natka · 5 lat temu
    Śliczne te tarteletki! na pewno niedługo zrobię... :-) a czy można kruche ciasto zrobić bez migdałów??? z góry dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    czy można zrobić je w wersji bez whisky?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Tak, piecze się razem z fasolą. Zapach nie przejdzie na ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Megan · 6 lat temu
    Ale to piecze się najpierw razem z fasolą? I nie wiem...zapach nie przechodzi na ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 7 lat temu
    Witam :-) jeszcze ich nie robiłam ale zdjęcia są tak cudnie zrobione, że aż ślinka cieknie ;-) pewnie prędzej czy później je zrobię i podzielę się wrażeniami :-) pozdrawiam Pati
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anahitka9 · 7 lat temu
    Wygladaja bardzo elegancko! Wspanialosci! Chetnie bym sie poczestowala:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sneige · 7 lat temu
    Absolutely indulgent!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    Ale piękne małe czekoladowe cudeńka!! Poproszę jedną!:)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    one wyglądają oszałamiająco!!! booooskie!!:))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Piękne małe słodkosci. Z pewnością smakują wyśmienicie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pepawkuchni · 7 lat temu
    Ale cudeńka

Polub nas na ...

Początek strony