Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Węzełki pomarańczowe

Węzełki pomarańczowe to szybki wypiek, który polecam na Tłusty Czwartek lub gdy goście są w drodze. Na Tłusty Czwartek polecam je szczególnie osobom niewprawionym w robieniu pączków. Są one bowiem łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachną pomarańczą. Są dość ciężkie, mają twardą, mocno chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Nadadzą się do kawy, ale również jako przekąska na drogę. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania.

Składniki na 16 sztuk:

  • 50g masła (lub margaryny)
  • 3 małe jajka (lub ewentualnie 2 jajka rozmiaru L)
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • ok. 650g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka (temperatura pokojowa)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodać skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a gdy masa zgęstnieje, zagnieść ręką.
  3. Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
  4. Z każdej uformować wałek o długości ok. 25 cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ węzełki będą miały za długie końce, które usmażone mogą oderwać się od węzła).

2

  1. Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Ważne, aby ciasto usmażyło się w środku węzła, gdzie jest go najwięcej). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Paula

Czy można je także upiec w piekarniku?

  Załączniki
 
  1. Magda

ja właśnie skończyłąm smażenie, co prawda zamiast węzłków zrobiłam ''poduszeczki'' ale w smaku rewelacja, kruche, pyszne !!!

  Załączniki
 
  1. Baśka

Wyglądają rewelacyjnie.Jutro zrobię z Moją córcią :-)

  Załączniki
 
  1. ania-rudix

dzisiaj z kubusiem piekliśmy węzełki ile było radości,jak mój mały kucharz dorwał sie do roboty,hihi.wezełki bardzo rodzince smakowały maja delikatnie pomarańczowy smak.

  Załączniki
 
  1. anianoir

Korzystałam ostatnio z tego przepisu, tylko nie robiłam węzełków a małe kulki i zamiast posypki z cukru pudru z soku z pomarańczy zrobiłam pomarańczowy lukier. Wyszły obłędne i o dziwo na drugi dzień były jeszcze smaczniejsze, co raczej przy...

Korzystałam ostatnio z tego przepisu, tylko nie robiłam węzełków a małe kulki i zamiast posypki z cukru pudru z soku z pomarańczy zrobiłam pomarańczowy lukier. Wyszły obłędne i o dziwo na drugi dzień były jeszcze smaczniejsze, co raczej przy pączkowym cieście się nie zdarza. Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Majana

Bardzo urokliwe są te węzełki
Pozdrowienia.

  Załączniki
 
  1. małgo

są O-BŁĘ-DNE !!

pozdrawiam
Yummy & Tasty

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony