Węzełki pomarańczowe

Węzełki pomarańczowe to szybki wypiek, który polecam na Tłusty Czwartek lub gdy goście są w drodze. Na Tłusty Czwartek polecam je szczególnie osobom niewprawionym w robieniu pączków. Są one bowiem łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachną pomarańczą. Są dość ciężkie, mają twardą, mocno chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Nadadzą się do kawy, ale również jako przekąska na drogę. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania.

Składniki na 16 sztuk:

  • 50g masła (lub margaryny)
  • 3 małe jajka (lub ewentualnie 2 jajka rozmiaru L)
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • ok. 650g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka (temperatura pokojowa)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodać skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a gdy masa zgęstnieje, zagnieść ręką.
  3. Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
  4. Z każdej uformować wałek o długości ok. 25 cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ węzełki będą miały za długie końce, które usmażone mogą oderwać się od węzła).

2

  1. Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Ważne, aby ciasto usmażyło się w środku węzła, gdzie jest go najwięcej). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe

Powiązane przepisy