Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bezy z bitą śmietaną i owocami

Chrupiące bezy z bitą śmietaną w środku i dowolnymi owocami. Do bitej śmietany dodałam trochę kakao dla koloru, a czereśnie zanurzyłam do połowy w białej czekoladzie.

Składniki na ok. 10 sztuk:

Beza:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Bita śmietana:

  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • dowolne owoce sezonowe (u mnie czereśnie)
  • ok. 50g czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. (Użyłam rękawa z dużą, okrągłą tylką).
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8 cm, pozostawiając odstępy między nimi, ponieważ bezy urosną. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi, następnie papier odwrócić. Okręgi będą przez papier przebijać). Następnie zrobić ozdobny brzeg.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godzin, aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Gotowe bezy pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
  2. Czereśnie umyć i osuszyć. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać kakao.
  4. Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 10

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami Bezy z bitą śmietaną i owocami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Klaudu$ia

A czy można je piec w piekarniku szczecińskim...???

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Klaudu$ia

W czym ??

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam Joanno, chciałam zrobić te właśnie beziki na Dzień Mamy dziecku do przedszkola,tylko zastanawiam się czy przetrwają one dzień w lodówce zanim zaniosę je do przedszkola, czy np. się nie rozpadną i jak najlepiej je przechowywać? z góry...

Witam Joanno, chciałam zrobić te właśnie beziki na Dzień Mamy dziecku do przedszkola,tylko zastanawiam się czy przetrwają one dzień w lodówce zanim zaniosę je do przedszkola, czy np. się nie rozpadną i jak najlepiej je przechowywać? z góry dziękuję za odpowiedź. Stała czytelniczka i wielka fanka Twoich zdolności

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Moniko gotowe bezy najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Nie robiłabym ich dzień wcześniej. Najlepiej będzie jak upieczesz bezy dzień wcześniej. Owoce też przygotuj wcześniej. Bitą śmietanę zrób najpóźniej jak się da, przed wyjściem. Z bitą...

Moniko gotowe bezy najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Nie robiłabym ich dzień wcześniej. Najlepiej będzie jak upieczesz bezy dzień wcześniej. Owoce też przygotuj wcześniej. Bitą śmietanę zrób najpóźniej jak się da, przed wyjściem. Z bitą śmietaną nie ma dużo pracy, więc można zrobić ją w ostatniej chwili. Powodzenia

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. joone

Wspaniały deser. Nigdy takiego nie jadłam, ale pewnie wypróbuję!

  Załączniki
 
  1. Ola

I jak tu się odchudzać, kiedy serwujesz takie pyszności?

  Załączniki
 
  1. bayaderka pl

Z podziwem patrzę na precyzyjnie wykonane meringues. Wspaniale, Joanno!
pozdrowienia

  Załączniki
 
  1. Paula

kocham po prostu tak podane czereśnie i wiśnie! a cały deser wygląda bajecznie apetycznie

  Załączniki
 
  1. Kuchennefascynacje

Brak mi słów, one wyglądają cudownie.Nie mogę się napatrzeć

  Załączniki
 
  1. slodkiefantazje

Wyglądają przepięknie, aż chce się schrupać... koniecznie muszę wypróbować. Ps. jestem tu pierwszy raz, a już jestem zachwycona blogiem i zdjęciami

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Olciaky

Ulala!
prawdziwe bezowe szaleństwo :lol:

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 5 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. zauberi@gazeta.pl

śliczne, delikatne beziki pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony