Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy
Murzynkowe muffinki

Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić go w formie muffinek. To był dobry wybór. Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 24- 26 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • ok. 180 g czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Cukier, mleko, masło i kakao umieścić w garnku. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. (Nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać jajka i mąkę z proszkiem. Chwilę zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dwie formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć polewę na muffinki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 26

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mania · 7 lat temu
    Widzę,że ten przepis jest wysoko oceniany.Jestem uczennicą szkoły podstawowej i w szkole moja klasa organizuje "Słodki Dzień" i właśnie zamierzam je piec.Gdy tylko upiekę i sprzedam co do jednej muffinki wydam werdykt.. nieźle się zapowiada..^^
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    A mnie właśnie popękały :/ Sam czubeczek i wylało się przez niego ciasto więc powstały niejako wulkany z wyciekajaca lawą ha ha. Ale za to jakie pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Petitka · 8 lat temu
    Wczoraj zrobiłam - szybkie i PYSZNE :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    Ładnie Ci wyrosły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Russkaya · 8 lat temu
    Zrobiłam dziś PYSZNE!

Polub nas na ...

Początek strony