Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
45 Komentarzy
Murzynkowe muffinki

Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić go w formie muffinek. To był dobry wybór. Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 24- 26 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • ok. 180 g czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Cukier, mleko, masło i kakao umieścić w garnku. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. (Nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać jajka i mąkę z proszkiem. Chwilę zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dwie formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć polewę na muffinki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 26

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Sa pyszne,mi wyszło 40 sztuk
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 lat temu
    Ciasto murzynkowe nie peknie jak sie go w polowie pieczenia przekroi równiutko wzdluz nozem:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 4 lat temu
    Wyszły świetne - nie za słodkie, nie za suche - w sam raz! Na pewno zagoszczą u mnie w tegorocznym sylwestrowym menu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 4 lat temu
    Doskonałe babeczki!!! Łatwe i smaczne ;-) PYSZNE :roll: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daga · 4 lat temu
    Muffiny wyszly bardzo smaczne. Pieklam w samych papilotkach i trzymały fason.Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martucha · 4 lat temu
    Pani Joanno, znam przepis na murzynka, ale nie myślałam, że można zrobić również takie babeczki; wyszły pyszne! Gratuluję pomysłu! Będę korzystać chętnie z innych Pani propozycji. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    3velyna · 4 lat temu
    Właśnie spróbowałam muffinek z tego przepisu - mniam! Robiłam porcję na 12 sztuk, wszystkie składniki pomniejszyłam o połowę, cukru dałam jeszcze mniej, bo tylko pół szklanki, a i tak wyszły bardzo smaczne. Oprószone drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady (przed pieczeniem) i cukrem pudrem (po wystygnięciu) smakują wyśmienicie wg Pani wskazówek przez kilka sekund, na najniższych obrotach zmieszałam składniki mokre z suchymi. Były grudki, ale powstrzymałam się przed dalszymi czynnościami i wyszło cudownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karla · 5 lat temu
    Muffinki wyszły rewelacyjnie, super czekoladowe, wilgotne. Ja dodałam 1 szkl. cukru - nadal były słodkie POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 5 lat temu
    Ciasto wyszło znakomicie! A babeczki mmmm... pychotaaaa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Dodałam 2 tabliczki czekolady oraz banana. Wyszły przepyszne! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    Joanna ja najpierw piekłam w metalowych potem przekładam w papierowe papilotki i udekorowałam mazakami cukrowymi lub luktowymi i to były akurat imiona bo dla klasy . A życzę powodzenia . Mi wyszło super .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    a czy da radę upiec w samych papilotkach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Nie polecam. Same papierki są miękkie i cieżko im utrzymać masę ciasta. Można kombinować składając po 2- 3 papilotki, ale czy one spełnią zadanie, to trudno powiedzieć. Zależy też od jakości papilotek. Proponuję zaopatrzyć się w formę. Posłuży na pewno na długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronila · 5 lat temu
    Babeczki smaczne ale czy i jak można je zrobić z nadzieniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Super przepis, muffinki udane i smaczne :-))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiki · 6 lat temu
    mam blache bo babeczek ale czy potrzebne mi sa papilotki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Czy można je upiec bez specjalnej formy do mufinek? Tylko w samych papilotkach na blasze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinguś · 6 lat temu
    Czy można je piec w formie silikonowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nata i Gabi · 6 lat temu
    Zrobiłyśmy mase babeczkową i wyszła pyszna narazie czekamy na piekarnik ale trzymamy kciuki =D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    Witam. Ciasto na murzynka zazwyczaj nie sprawia mi większego problemu.Pomimo,że mam 16 lat jeszcze nigdy nie pękło mi.Może to za sprawą genialnego przepisu mojej mamy.Pisze jednak Pani,że nie odlewa polewy,radzę,aby jednak Pani to robiła,ponieważ każdy ,,skok w bok'' od przepisu nie gwarantuje pożądanego efektu.Również dodanie zbyt dużej ilości proszku do pieczenia powoduje zbyt duże rośnięcie ciasta co może powodowac niechciane pękanie...w razie jakichkolwiek problemów proszę pisac na mój adres e-mail.Chętnie służę pomocą ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Ciasto zwykle pęka z powodu zbyt wysokiej temperatury. Proszę spróbować przykryć je folią aluminiową lub zmniejszyć temp. pieczenia, lub od pewnego momentu ustawić tylko grzałkę dolną.
    Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony