Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
150 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JoAnna · 1 dni temu
    Faworki-palce lizać :-) gorące znikają w mig :-) przepis prosty i łatwy :-) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 9 dni temu
    faworki palce lizać....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wioletta · 18 dni temu
    Super faworki pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 22 dni temu
    prosze napisac dlaczego olej na ktory sie smaza faworki pieni sie ucieka z garnka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 19 dni temu
      Trochę bedzie się pienił, ale jeśli, aż ucieka z garnka to przyczyna może być taka:
      1. wyschnięte faworki- gotowe proszę przykryć ściereczką
      2. mąka na faworkach
      3. za dużo oleju - wystarczy nie więcej niż pół garnka
      4. za wysoka temperatura oleju
      5. zamiast oleju spróbować smażyć na smalcu lub pół na pół
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 22 dni temu
    Idealne. Przepis świetny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Donata · 23 dni temu
    Przepis 2szkl mąki hihihi poniżej podano ze szkl ma 250ml ??????a więc ile ma być mąki w tym przepisie bo sie pogubilam, pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agnieszka · 22 dni temu
      szklanka, która mieści 250ml wody a nie np mała szklaneczka. W takiej szklance jest jakieś 150- 160g mąki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgorzata · 23 dni temu
    Uzywam maszynki do makaronu zamiast walka , wyciagam placek o zadanej grubosci . Miksuje ciasto malakserem , to zastepuje ubijanie ciasta , smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eve · 29 dni temu
    Właśnie zaczynamy pałaszować, są fenomenalne. Dałam ciut więcej spirytusu i śmietanę po prostu całą (mały kubek), bo faktycznie moje kopiaste łyżki to z pół litra by wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 1 miesięcy temu
    Faworki były chrupiące tylko na ciepło i chwilę po wystygnięciu, następnego dnia bardzo twarde, z jednej porcji wyszło ich sporo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 miesięcy temu
    Za chwilę zaczynam zagniatać ciasto. Gdzie można dostać taki super koszyk? Dzięki Edyta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bo · 1 miesięcy temu
    Ilosc maki jest nieprawidlowo podana. Musialem dac 2x wiecej niz podane w przepisie, zeby ciasto przestalo pepic mi sie do palcow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 1 miesięcy temu
    Mąż korzysta zawsze z tego przepisu. Idealny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 miesięcy temu
    Dzisiaj zrobie ,to sie przekonamy jak to z tym przepisem jest ??
    ( chodzi mi o ilość faworków )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 11 miesięcy temu
    Tez poraz pierwszy robilam faworki z tego przepisu. Wyszly super. Bylo ich duzo i bardzo chrupiace. Tez nie jestem w stanie sobie wyobrazic ze wyszlo tylko 30 ja myslalam ze nie skoncze ich robic tyle ich wyszlo. Rodzina byla zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika Martynowska · 1 lat temu
    Dzis zrobilam pierwszy raz faworki z tego przepisu z tym ze z octem spirytusowym 10proc bo innego nie mialam. Ale wyszly idealne takie jak w opisie. Co do ilosci wyszlo mi 110sztuk okolo, wiec nie wiem jak to mozliwe ze komus wyszlo tylko 30 ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia1983 · 1 lat temu
    Faworki nie przypadły nam do gustu. Po pierwsze zamiast chrupkie są miękkie, po drugie pół łyżeczki soli jest tak wyczuwalne w smaku,ze nawet duża ilość cukru pudru nie potrafi tego zmienić a po trzecie zastanawia mnie to jakim cudem potrafi Pani zrobić z tej ilości ciasta 140szt podczas gdy mi raptem wyszło 30 a walkowalam naprawdę cienko. Ja nie polecę tego przepisu niestety,zawiodłam się.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Malgorzara · 23 dni temu
      Faworki sa za miekkie jezeli tluszcz nie jest wystarczajaco goracy , one nasiakaja tluszczem , musza troche nabrac koloru
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Są miekkie, bo jeśli wyszło tylko 30 sztuk to ciasto było źle zrobione. Było za mało elastyczne. Pewnie za mało dodane kwaśnej śmietany. Gdyby było sprężyste i elastyczne, dałoby się je rozwałkować bardzo cienko i wyszłoby dużo więcej faworków, a do tego chrupiących.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 lat temu
    Świetny efekt, delikatne, chrupiące, dużo bąbelków a do tego łatwe. Jednym słowem przepis na lata:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 2 lat temu
    Potwierdzam poprzednika faworki nie są chrupiące ale wyglądają przepięknie z tą dużą ilością bąbli na sobie.
    Co do przepisu to są nieścisłości. 1 szklanka 250 ml to około 200 g mąki (być może zależy od rodzaju mąki). 5 kopiastych łyżek śmietany to może być duża różnica w wadze bo zależy to od wielkości i głębokości łyżki a także od gęstości śmietany przez co są potem problemy z klejącym lub sypiącym się ciastem. U mnie wyszło klejące się więc musiałem dodać sporo mąki (ponad pół szklanki). Nie polecam

    Ps
    Nie jestem nowicjuszem w robieniu faworków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 2 lat temu
    Super, dzięki. Prawie wszystko się udało :-) poza tym, ze nie były chrupkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Super przepis mega smaczne!!!

Polub nas na ...

Początek strony