Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
164 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 6 lat temu
    Joanno czy gęsta kwaśna śmietana to jest taka np 18 % w kubeczku sklepowa czy to jest może słodka śmietana? Chciała btm upiec te faworki i właśnie nie wiem czy ta śmietana to ma być jakaś inna niż zwykle? Z góry dziękuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 6 lat temu
    Joanno czy ten spirytus lub ocet- czy te procenty są konieczne??
    Czy mogę ominąć ten składnik?? Może te procenty dają jakieś korzyści w chrustach??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Karolino te procenty są po to, żeby faworki nie chłonęły tłuszczu ;-) Warto jest dodać spirytus, ocet lub inny alkohol. Procenty wyparują. A jeśli koniecznie nie chcesz to dodaj chociaż sok z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnes · 6 lat temu
    Witam, moze to nielogiczne pytanie ale zadam - Czy to ciasto można mrozic? Chce przygotować za jednym razem większa ilośc i stad to pytanie, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MM · 6 lat temu
    Ja dałam jogurt naturalny i wyszly smaczne , nie wiem czy takie jak powinny ale wszystkim smakowały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kicia · 6 lat temu
    najlepszy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 6 lat temu
    PRZEPIS SUPER TYLKO JA BYM DAŁA TROSZKĘ WIĘCEJ CUKRU I ZAMIAST SPIRYTUSU DAŁAM WÓDKĘ I TEŻ DOBRE ALE DLA MOJEJ RODZINKI MUSZĘ ROBIĆ PODWÓJNE SKŁADNIKI PONIEWAŻ DLA NAS ZAMAŁO TROSZKĘ WYSZŁO HIHI
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 6 lat temu
    Miałam obawy czy dodatek śmietany nie zabije kruchości -myliłam się-bo porządnym laniu wychodzi super chrust!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 6 lat temu
    czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Na ile porcji są podane proporcje? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    faworki · 6 lat temu
    czy ciasto trzeba ubijac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 6 lat temu
    Przepis super , właśnie wyjęłam moje faworki na tace do przepisu musiałam dodać szklankę więcej mąki ponieważ ciasto było zbyt rzadkie i się kleiło ale poza tym wszystko super Pychotka Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Mniaaam....tylko ja jeszcze bym troszke wiecej cukru dala bo jak na moj gust za malo slodkie i do ciasta nie dalam spirytusu bo karmie moja mala pocieche. A po za tym. ...Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antosia · 6 lat temu
    heeej a mam pytanie odnośnie procentu śmietany- jakiej uzyc??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antosia · 6 lat temu
    ojj chyba jutro zrobie!! ostatnio jadlam u cioci i zapragnelam sama zrobic, a ten przepis wydaje mi sie byc najlepszy, trzymajcie kciuki.!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 6 lat temu
    Dzisiaj robilam faworki i kiedy chcialam ciasto rozwalkowac zaczelo mi sie skurczac. Zrobilam cos zle ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Justyno, Jeśli ciasto było za mało elastyczne to dodałabym więcej śmietany. Ciasto przy wyrabianiu powinno być elastyczne, sprężyste.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Justyna · 2 lat temu
        Rozwalkowac sie udalo, ale z duzymi trudnosciami Dzisiaj zrobilam drugi raz i wyszlo lepsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 lat temu
    Uwielbiam chruściki, super wyglądają!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nobleva · 8 lat temu
    A wiesz, że nigdy nie robiłam, ale w tym roku koniecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    właśnie za takie pyszności lubię karnawał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cucina · 8 lat temu
    Super! Bardzo lubię faworki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Cudne! tez mialam ochote upiec w ten weekend..ale czasu zabraklo..no coz moze na nastepny?

Polub nas na ...

Początek strony