Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
164 Komentarzy
Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

2

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 140 sztuk

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Faworki Faworki FaworkiFaworki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hartypia · 6 lat temu
    pyszne!
    robiłam juz oponki, muffinki, paczki i chrust z Twoich przepisówi wszystko wyszło rewelacyjne. A jestem amatorką pyszne. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ita · 6 lat temu
    Super wyszly rewelacyjne ja zamiast spirytusu dodalam czysta vodke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 6 lat temu
    Moje pierwsze faworki w życiu UDANE :-)
    Nikt we mnie nie wierzył i udało się. Dodałam trochę więcej cukru, a dałam mniej śmietany.

    Jestem z siebie taka dumna :))))
    Wiedziałam,że się uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Czy ktos wie, dlaczego wyszly mi gumisie zamiast chrustu? Moze zbyt grubo rozwalkowalam ciasto? A moze smietana za chuda, bo tylko 6%, a moze za krotko halasowalam? Niestety moja niesympatyczna sasiadka z dolu po kilku min. stukania zaczela odstukiwac, bo bardzo jej sie nie podobalo, to co robie we wlasnej kuchni ok. gdz. 19-tej. Kurcze gnebi mnie to, dlaczego sie nie udaly. Przepis na pewno jest dobry, skoro tyle innych osob moze sie pochwalic sukcesem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janina · 6 lat temu
    Zrobilam wszystko wedlug przepisu wyszly smaczne ale troche twarde niz pamietam jak robilam kiedys'i nie wiem dlaczego,byc moze dalam za duzo smietany i trzeba bylo podsypac' troszke wiecej maki...nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kama · 6 lat temu
    faworki pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Nie wiem co spapralam, ale wyszly mi gumiaste. Niestety na pewno nie mozna ich nazwac chrustem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nika · 6 lat temu
    Czy zamiast spyrytusu mogę dodać wódki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    [quote]Mniaaam....tylko ja jeszcze bym troszke wiecej cukru dala bo jak na moj gust za malo slodkie i do ciasta nie dalam spirytusu bo karmie moja mala pocieche. A po za tym. ...Mniam![/quote]
    ...

    spirutus wietrzeje w smazeniu cukier bardziej szkodzi obojgu spirytus jest dawany tylko po to aby ciasto nie " wpijalo" tluszczu w czasie smazenia ....smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    naprawdę smaczne dziękuję za taki świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 6 lat temu
    wspaniałe!!!! właśnie wszyscy wcinają! dzięki za przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    Witam , wlaśnie skończylam smarzyc faworki, wyszyly pyszne !!!:) Dziekuje za bardzo dobry przepis :P Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 6 lat temu
    Wyśmienite!!! Idealne dla osób,które rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Docia · 6 lat temu
    Faworki wyszły przepyszne,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Przepis super,moje wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 6 lat temu
    W tej chwili skończyłam smażyć moje faworki ;):):) nawet nie takie trudne jak sie wydawało hyhy dziękuję za przepis ;d
    ps. na mój gust dorzuciłabym więcej cukru pozdrawiam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kate & córki · 6 lat temu
    Faworki wyszły przepyszne... miały być na jutro, a jakoś tak nam się z córciami (3 i 5 latka) już zjadło ;):)Następnym razem zrobimy podwójną porcję!! Jutro zaplanowałyśmy zrobić oponki serowe. Smacznego tłustego czwartku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 6 lat temu
    Dziś piekłam pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 6 lat temu
    Czy można dodać ocet 10% zamiast 6%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    [quote]Miałam obawy czy dodatek śmietany nie zabije kruchości -myliłam się-bo porządnym laniu wychodzi super chrust!:)[/quote]
    Też miałam takie pytanie.

Polub nas na ...

Początek strony