Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Aromatyczne bułeczki świąteczne

Smaczne, bardzo aromatyczne, słodkie bułeczki bożonarodzeniowe. Wspaniale pachną, jak pierniczki. Mają smaczną, słodziutką,bardzo chrupiącą skórkę. Polecam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej  (najlepiej typu 550)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant (u mnie 22g świeżych drożdży)
  • 50g brązowego cukru
  • 170g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 225ml lekko ciepłego mleka

Ciasto kruche:

  • 50g mąki pszennej
  • 25g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Glazura:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, przyprawę korzenną i cynamon.
  4. Dodać drożdże (jeśli świeże to je pokruszyć), cukier, rodzynki i kandyzowaną skórkę.
  5. W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jajko i lekko ciepłe mleko. Wlać do miski z mąką i całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać 10 minut. Kolejno przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 ¾- 2 godz.  
  6. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie przez 1- 2 minuty. Uformować 12 bułeczek.
  7. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu.

02

  1. W tym czasie przygotować ciasto kruche. Mąkę zagnieść z masłem i wodą na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 24 części i z każdej uformować paseczki (wałeczek) długości ok. 18cm.
  2. Przygotować glazurę. Mleko podgrzewać z cukrem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Bułeczki posmarować częścią glazury.
  4. Po dwa paseczki ciasta kruchego nałożyć na krzyż na każdą bułkę. Końcówki zawinąć pod spód bułeczki. Z góry paseczki docisnąć ostrożnie, ale dokładnie do bułki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  6. Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą glazury i piec dalej 1 minutę.
  7. Gotowe bułeczki wyciągnąć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego Smile.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki: „Backen. Die 100 besten Rezepte” Lesley Mackley

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz. 45 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Aromatyczne bułeczki świąteczne

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony