Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Stollen muffinki

A może zamiast strucli bożonarodzeniowej macie ochotę na muffinki keksowe? Są słodkie, bardzo bakaliowe, soczyste i ciężkie. Tak jak tradycyjny Stollen posypane są grubą warstwą cukru pudru. Bardzo dobre.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
  • 150g posiekanych migdałów
  • 60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 120g masła
  • 125g rodzynek
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 50ml soku pomarańczowego lub rumu

Dodatkowo:

  • 80g masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyć w pogrzanym soku pomarańczowym (lub rumie). Pozostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały i następnie odsączyć.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z migdałami, skórką pomarańczową i cytrynową, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, cukier i miękkie masło. Dodać napęczniałe rodzynki i jogurt. Wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Zrobiłam 15 muffinek).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  6. Muffinki po upieczeniu pozostawić na 5 minut w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Masło roztopić. Przy pomocy pędzla posmarować ostudzone muffinki masłem. Posypać grubo cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki: ”Advents Muffins”.Vehling.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Stollen muffinki

Stollen muffinki

Stollen muffinki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Usagi

Wyglądają bardzo świątecznie z tą ilością bakalii. Eleganckie niezwykle.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. flusso

Ileż tam jest pysznych rzeczy w środku Mniam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tjaryma zgadza się, Stollen jest na drożdżach, a to raczej babeczki keksowe. Stollen-Muffins to ich oryginalna nazwa ze względu na ich wygląd (posypane dużą ilością cukru pudru) i bardzo dużą ilość bakalii (jak w Stollen) ;-)

  Załączniki
 
  1. tjaryma

Tylko, że stollen jest drożdżowy więc to jest raczej keks. Ale fajnie wygląda i jest na pewno pyszny. A poza tym każdy dostaje swój.

  Załączniki
 
  1. Anna

Bakaliowe powiadasz? To w sam raz dla mojego męża. Ale ja również chętnie spróbuję.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Majana

Pięknie się prezentują. Tak dostojnie i zimowo.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Wspaniale, nawet ostatnio widzialam tez gdzies takie mini wersje tego ciasta
Zabieram dwie!

  Załączniki
 
  1. Monia

Mmmm,wygladaja bardzo apetycznie...uwielbiam keks i podobne do niego ciata pelne bakali...paluszki lizac...napewno wyprobuje przepis!..pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony