Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy
Muffinki keksowe

Może zamiast strucli bożonarodzeniowej macie ochotę na dużo szybsze muffinki bakaliowe? Są słodkie, soczyste i ciężkie od dużej ilości bakalii. Tak jak tradycyjny, niemiecki Stollen posypane są grubą warstwą cukru pudru. Bardzo smaczne.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 125 g rodzynek
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 ml soku pomarańczowego lub rumu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyć w pogrzanym soku pomarańczowym lub rumie. Pozostawić na ok. 30 minut, aby napęczniały.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową posiekać drobno.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę z migdałami, skórką pomarańczową, cytrynową, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
  4. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, cukier i miękkie masło. (Masa najprawdopodobniej się zwarzyć. Nie zwracać uwagi na konsystencję ;)). Dodać napęczniałe rodzynki z sokiem i jogurt. Wymieszać.
  5. Dodać składniki z pierwszej miski. Wymieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy do ok. 3/4 wysokości papilotki. (Zrobiłam 16 muffinek. Poczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może stać na blacie).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  8. Muffinki po upieczeniu pozostawić na 5 minut w formie, następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Posypać grubo cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Advents Muffins", Vehling.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki keksowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Usagi · 9 lat temu
    Wyglądają bardzo świątecznie z tą ilością bakalii. Eleganckie niezwykle.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flusso · 9 lat temu
    Ileż tam jest pysznych rzeczy w środku Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 9 lat temu
    Bakaliowe powiadasz? To w sam raz dla mojego męża. Ale ja również chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 9 lat temu
    Pięknie się prezentują. Tak dostojnie i zimowo.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 9 lat temu
    Wspaniale, nawet ostatnio widzialam tez gdzies takie mini wersje tego ciasta Zabieram dwie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 9 lat temu
    Mmmm,wygladaja bardzo apetycznie...uwielbiam keks i podobne do niego ciata pelne bakali...paluszki lizac...napewno wyprobuje przepis!..pozdrawiam:)

Polub nas na ...

Początek strony