Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy
Muffinki z budyniem truskawkowym

Muffinki z pysznym budyniem truskawkowym. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. Budyniowe nadzienie nadaje im wilgotności.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Budyń truskawkowy:

  • 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowy lub waniliowy (1 opakowanie na 500 ml mleka. Może być z cukrem lub bez)
  • 40 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. (Mrożone rozmrozić i razem z sokiem, który puściły zmiksować). Odlać troszkę musu truskawkowego i wymieszać z budyniem w proszku i cukrem, jeśli budyń jest bez dodatku cukru. (Jeśli używamy budyniu z cukrem, pomijamy te 40 g cukru). Resztę musu truskawkowego zagotować. Do gotującego się musu, dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać trzepaczką. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. (Ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby kruszonka).
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami.
  4. Połączyć składniki obu misek, mieszając trzepaczką tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest dość gęste).
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki .
  6. Połowę budyniu truskawkowego przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką (u mnie okrągłą) i w każde ciasto wcisnąć w środek trochę budyniu, zanurzając szprycę lekko w cieście.
  7. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (U mnie wyszło 20 muffinek. Ciasto rozłożyłam na dwie blachy i podczas pieczenia jednej, druga czekała na swoją kolei na blacie kuchennym).

2

  1. Pozostały budyń wymieszać z łyżką miękkiego masła. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (u mnie z dużą tylką w kształcie gwiazdki) i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Muffinki z budyniem truskawkowym Muffinki z budyniem truskawkowym Muffinki z budyniem truskawkowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Od dawna chciałam wypróbować ten przepis. Dziś kupiłam wszystkie składniki i zamierzam się za nie zabrać, ale nie jestem pewna, czy truskawki trzeba dodać do zrobionego uprzednio budyniu, czy do samego proszku? Chcę być pewna :p
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Aniu do samego proszku. Zmiksowane truskawki zastępują po prostu mleko. Część mieszasz z budyniem w proszku, a resztę zagotowujesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 4 lat temu
    Witam.Jest juz po sezonie na truskawki,ale czy na ich miejsce mozna uzyc mrozone owoce lesne? tylko pewnie trzeba je przetrzec przez sito(pesteczki)Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, jak najbardziej mogą być mrożone owoce leśne. Tak jak napisałaś, przetarłabym je po zmiksowaniu przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Spróbuj budyń podczas gotowania, czy jest wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodaj jeszcze cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KATARZYNA · 4 lat temu
    wyszły lepsze niż sklepowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    czy zamiasy mrożonych truskawek można uzyć np. brzoskwinii z puszki, lub dżemu truskawkowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Brzoskwinie z puszki mogą być tylko nie dodawaj już cukru i wybierz budyń bez dodatku cukru. Dżem się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 5 lat temu
    Mam 13 lat i spróbowałam swoich możliwości jako cukiernik... Udało mi się a muffinki były pyszne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    A · 6 lat temu
    Czy można dodać truskawki z puszki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 6 lat temu
    są świetne!!! Najlepszy przepis jaki znalazłam do tej pory. chrupiące i takie 'mokre' w środku, nie suche , polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    m · 6 lat temu
    chcialabym zapytać o pewną wskazówkę: jak się nadziewa muffiny kremem? chodzi mi o to, że mam już gotową babeczkę i teraz chcialabym ją nadziać. i teraz tak, w tym przepisie nadzienie dodaje się do surowego ciasta, ale w momencie gdy mam krem z bitą śmietaną nie mogę go przecież wsadzić do piekarnika. więc jak mam już tę babeczkę to jak wsadzić do środka krem? wydrążyć dziurę i na jej miejsce wstrzyknąć krem? czy po prostu wbić szprycę i wcisnąć nadzienie do środka? (ale wtedy chyba nie będzie tam miejsca na krem). jak to rozwiązać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jest parę możliwości. Można:
      - wydrążyć dziurkę i wypełnić ją nadzieniem,
      - ściąć górę mufinka, nałożyć krem i przykryć ściętą częścią,
      - nadziać muffinka używając tylki do nadziewania (ta sama co do nadziewania pączków). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką na nadziewania. Wbijamy tylkę do środka muffinka, wciskamy trochę kremu i wyciągamy tylkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 6 lat temu
    no i zrobilam te muffinki są pyszne, chrupiące z zewnatrz i mięciutkie w środku, napewno będą powtórki naprawde polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    cudowności pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    i ten krem na wierzchu...rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    cukrowa wróżka · 8 lat temu
    ten budyń sam w sobie musi być cudny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 8 lat temu
    Bardzo apetyczne te truskawkowe muffinki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Fantastyczne !:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    Piękne muffinki. Takie idealne i niesamowicie apetyczne:)
    Pozdrawiam:)

Polub nas na ...

Początek strony