Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki z budyniem truskawkowym

Na zakończenie sezonu truskawkowego proponuję muffinki z pysznym budyniem, ugotowanym na świeżych truskawkach. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. W środku każdej schowane jest dużo budyniu.

Składniki:

  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (jeśli będzie z cukrem nie dodawać już dodatkowo do truskawek cukru)
  • 300g mąki pszennej
  • 125g cukru + 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g miękkiego masła
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i trochę zagnieść ręką (ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby posypka).
  3. W drugiej misce wymieszać jogurt z jajkami.
  4. Połączyć składniki obu misek (nie mieszać za długo!).
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy (tak do 2/3 wysokości) .
  6. Budyń przełożyć do szprycy i w każdego muffinka wcisnąć trochę budyniu (Szprycę zanurzyć lekko w cieście i wcisnąć budyń.  Jeśli pozostanie trochę budyniu, wykorzysta się go do dekoracji.)

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  2. Pozostały budyń wymieszać z łyżką masła. Masę przełożyć do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

muffinki z budyniem truskawkowym

muffinki z budyniem truskawkowym

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Taka ilość zakwasu jest wystarczająca.
To zrób z innymi ziarnami, aby nie zmieniać proporcji.
Doroto z wodą. Dodaj wszystko z miski.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
Początek strony