Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki z budyniem truskawkowym

Na zakończenie sezonu truskawkowego proponuję muffinki z pysznym budyniem, przygotowanym ze świeżych truskawek. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. W środku każdej schowane jest dużo budyniu.

Składniki:

  • 450g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (jeśli będzie z cukrem nie dodawać już dodatkowo do truskawek cukru)
  • 300g mąki pszennej
  • 125g cukru + 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g miękkiego masła
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i trochę zagnieść ręką (ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby posypka).
  3. W drugiej misce wymieszać jogurt z jajkami.
  4. Połączyć składniki obu misek (nie mieszać za długo!).
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy (tak do 2/3 wysokości) .
  6. Budyń przełożyć do szprycy i w każdego muffinka wcisnąć trochę budyniu (Szprycę zanurzyć lekko w cieście i wcisnąć budyń.  Jeśli pozostanie trochę budyniu, wykorzysta się go do dekoracji).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  2. Pozostały budyń wymieszać z łyżką masła. Masę przełożyć do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

muffinki z budyniem truskawkowym

muffinki z budyniem truskawkowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. Joanna

Aniu do samego proszku. Zmiksowane truskawki zastępują po prostu mleko. Część mieszasz z budyniem w proszku, a resztę zagotowujesz.

  Załączniki
 
  1. Ania

Od dawna chciałam wypróbować ten przepis. Dziś kupiłam wszystkie składniki i zamierzam się za nie zabrać, ale nie jestem pewna, czy truskawki trzeba dodać do zrobionego uprzednio budyniu, czy do samego proszku? Chcę być pewna

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kingo tak, jak najbardziej mogą być mrożone owoce leśne. Tak jak napisałaś, przetarłabym je po rozmrożeniu przez sitko.

  Załączniki
 
  1. kinga

Witam.Jest juz po sezonie na truskawki,ale czy na ich miejsce mozna uzyc mrozone owoce lesne? tylko pewnie trzeba je przetrzec przez sito(pesteczki)Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. KATARZYNA

wyszły lepsze niż sklepowe

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Czy jogurt naturalny mogę zastąpić mlekiem czy nie bardzo?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko brzoskwinie z puszki mogą być tylko nie dodawaj już cukru i wybierz budyń bez dodatku cukru. Dżem się nie nadaje.

  Załączniki
 
  1. Monika

czy zamiasy mrożonych truskawek można uzyć np. brzoskwinii z puszki, lub dżemu truskawkowego?

  Załączniki
 
  1. Kinga

Mam 13 lat i spróbowałam swoich możliwości jako cukiernik... Udało mi się a muffinki były pyszne :lol:

  Załączniki
 
  1. Joanna

A właściwie to tak, tylko te ze słoika, czy puszki już nie mają tak intensywnej barwy.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony