Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułeczki z czekoladą

Słodkie bułeczki z dużą ilością czekoladowych kawałków. W sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe i czekolada się rozpływa. Świeże mają chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 125g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 75ml mleka
  • 75ml oleju
  • trochę mleka do smarowania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić w kostkę.
  2. Resztę składników zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Dodać kawałki czekolady i wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.huettenhilfe.de, „Schokobrötchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (31)

  1. Joanna

Bartku tak.

  Załączniki
 
  1. Bartek

Chciałbym się zapytać, czy można zrobić większą porcję, czyli wszystkie składniki dodać dwa razy więcej i czy wtedy ciasto wyjdzie.

  Załączniki
 
  1. Bartek

Ja właśnie zrobiłem bułeczki, są pyszne.

  Załączniki
 
  1. Hela

Bułeczki super. Zamiast oleju można dodać masło. Ja dodałam i wyszło super. Ciasto tylko trochę zbytnio się klei, ale może wystarczy dodać więcej mąki:-)

  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam, Pani Joanno czy jest możliwość zmniejszenia ilości tłuszcu w tych bułkach o połowę ? A jak nie o połowę to chociaż o małe zmniejszenie tej ilości ? Czy jeżeli zmiejszę tę ilość to bułki nie wyjdą ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź : )

  Załączniki
 
  1. Karol

Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni i to jeden z moich pierwszych wypieków. Rodzinie tak smakowało, że sam nie zdążyłem spróbować ;p

  Załączniki
 
  1. monika

ja zamiast twarogu dodałam serek homogenizowany waniliowy, również pyszne wyszły )

  Załączniki
 
  1. Joanna

Teli 75ml mleka należy dodać do ciasta i dodatkowo trochę mleka potrzeba do posmarowania bułek.

  Załączniki
 
  1. Teresa R

A czy to mleko należy dodać do ciasta czy jest ono tylko do wysmarowania buleczek?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko i Ago raczej nie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony