Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
32 Komentarzy

Bułeczki z czekoladą

Słodkie bułeczki z dużą ilością czekoladowych kawałków. W sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe i czekolada się rozpływa. Świeże mają chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 125g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 75ml mleka
  • 75ml oleju
  • trochę mleka do smarowania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić w kostkę.
  2. Resztę składników zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Dodać kawałki czekolady i wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.huettenhilfe.de, „Schokobrötchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 5 miesięcy temu
    Bardzo fajny przepis. Niestety troszkę za długo trzymałam je w piecu i zapomniałam posmarować mlekiem, więc czekolada mleczna na wierzchu mi się przypaliła. Czy posmarowania mlekiem temu zapobiegnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Nie. Lepiej nie wzdłużać czasu pieczenia. Gdyby mimo wszystko bułeczki za mocno się przypiekały zmiejszyłabym temperaturę pieczenia. Proszę obserwować następnym razem bułeczki podczas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Bartku[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 4 lat temu
    Chciałbym się zapytać, czy można zrobić większą porcję, czyli wszystkie składniki dodać dwa razy więcej i czy wtedy ciasto wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 4 lat temu
    Ja właśnie zrobiłem bułeczki, są pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hela · 4 lat temu
    Bułeczki super. Zamiast oleju można dodać masło. Ja dodałam i wyszło super. Ciasto tylko trochę zbytnio się klei, ale może wystarczy dodać więcej mąki:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 5 lat temu
    Witam, Pani Joanno czy jest możliwość zmniejszenia ilości tłuszcu w tych bułkach o połowę ? A jak nie o połowę to chociaż o małe zmniejszenie tej ilości ? Czy jeżeli zmiejszę tę ilość to bułki nie wyjdą ?

    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź : )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karol · 6 lat temu
    Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni i to jeden z moich pierwszych wypieków. Rodzinie tak smakowało, że sam nie zdążyłem spróbować ;p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 6 lat temu
    ja zamiast twarogu dodałam serek homogenizowany waniliowy, również pyszne wyszły ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Teli[/b] 75ml mleka należy dodać do ciasta i dodatkowo trochę mleka potrzeba do posmarowania bułek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa R · 6 lat temu
    A czy to mleko należy dodać do ciasta czy jest ono tylko do wysmarowania buleczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Moniko i Ago[/b] raczej nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    czy można dodać coś innego niż twarożku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    hej, czy mozna zrezygnowac z sera?? albo jakiś inny zamiennik??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    Prosze o pomc: -prosze zeby ktoś z obecnych napisał te wszystkie składniki (zamienił na - ile łyżeczek , łyżek lub szklanek) Bardzo prosze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Ago[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 6 lat temu
    Czy moye byc to twarog sernikowy w wiaderku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bibi · 7 lat temu
    bułeczki są absolutnie genialne !! super szybkie i super pyszne jak ostygną[czy następnego dnia można podgrzać w mikrofali tak 15sek. ]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Jacku[/b] nie trzeba.

Polub nas na ...

Początek strony