Eklerki z truskawkami

Eklerki z lekkim kremem truskawkowym. Podłużne ciastka z ciasta parzonego, przekrojone wzdłuż na pół i wypełnione pysznym kremem truskawkowym i kawałkami truskawek.

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3 listki żelatyny ( lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 75 g cukru
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Lukier:

  • 2 łyżki mleka
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie utworzy się biała warstwa (najlepiej jest mieszać cały czas drewnianą łyżką).
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu, do ciepłego ciasta, wmiksować 1 jajko. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wmiksować po kolei po jednym jajku.
  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wyciskać tylko przez dużą tylkę).
  4. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach eklerki o ok. 9 cm długości i 3 cm szerokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100 g pokroić w małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem blenderem.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw z dwiema łyżkami zmiksowanych truskawek, a następnie wymieszać z resztą. Odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Trochę pokrojonych truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę wmieszać do kremu.
  4. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową (łyżeczką lub z rękawa cukierniczego). Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby krem stężał.
  5. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę.
  6. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek.
  7. Eklerki przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać w dzień przygotowania lub ewentualnie na drugi dzień.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony lecker.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Eklerki z truskawkami Eklerki z truskawkami Eklerki z truskawkami