Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Drożdżówki z serem i makiem

Miękkie, wilgotne drożdżówki z dużą ilością nadzienia. Drożdżówki wypełnione są po brzegi masą makową, a na wierzchu przykryte jeszcze dodatkowo kleksem z masy serowej. Takie drożdżówki lubimy najbardziej.

Składniki na ok. 30 sztuk:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 60g miękkiego masła
  • 60g cukru
  • ½ łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny
  • 1 białko
  • pół szklanki drobno posiekanych bakalii

Masa serowa:

  • 250g twarogu półtłustego, z wiaderka lub quarku
  • 1 żółtko
  • 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
  • 50g roztopionego masła (tylko w przypadku zwartego twarogu półtłustego)
  • 35g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Odlać nadmiar płynu, jeśli cały nie wsiąknął i zmielić mak dwukrotnie. (Zmielonego maku już nie mielimy).
  2. Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z żółtkiem, budyniem, masłem (tylko w przypadku gęstego twarogu półtłustego) i cukrem pudrem na jednolitą masę.
  3. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie dodać 2 jajka, masło, resztę cukru, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Jeśli będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki).
  5. Mak wymieszać z cukrem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do maku.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt lub kwadrat na blacie posypanym mąką (najlepiej w dwóch partiach, bo ciasta jest dużo). Z ciasta wykrawać kwadraty o wielkości ok. 10x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć masę makową tak, aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić puste miejsce w środku (patrz zdjęcie). Dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka.

2

3

4

5

  1. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nałożyć kleks z masy serowej. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 20- 25 minut
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Drożdżówki z serem i makiem

Drożdżówki z serem i makiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Izo[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    Wyglądają cudownie. Ale czy można wykorzystać gotową mase makową? Mam w domu całą puszkę i chciałabym ją wykorzystać a te drożdżówki chodzą juz dawno za mną:)Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosieńka · 6 lat temu
    No to dobrze, że zapytalam dziękuję bardzo, mam nadzieje, że będą tak pyszne jak ladnie wygladaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Gosieńko[/b] dodaj pół budyniu w proszku.
    Jeśli należałoby dodać ugotowany budyń, to napisałabym wcześniej, żeby ugotować budyń ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosieńka · 6 lat temu
    mam pytanie: w 6 punkcie napisane jest, żeby dodać budyń. Ale taki już gotowy, nie proszek, tak? Może to się wydaje trochę śmieszne, że o to pytam, ale jestem początkującą "kucharką" i wolę się upewnić ;P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kwiatuszek2104 · 6 lat temu
    [quote][b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).[/quote]
    Ekstra super dzięki :_ Coś mi się zdaję, że będe tu częściej zaglądać ahhh te slodkosci :* pozdrawiam cieplutko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kwiatuszku[/b] dżem raczej wypłynie. Jeśli chcesz zrezygnować z maku, to daj w jego miejsce masę serową a na środek (w miejsce sera) kleks z dżemu, a jeszcze lepiej z marmolady (jest gęstsza).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kwiatuszek2104 · 6 lat temu
    Ale śliczne drożdżówki, wlasnie takich szukam, czy mogę zamiast maku dać dżem ? Pozdrawiam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Agato[/b] proszę bardzo. Zgadzam się, drożdżówki smakują jak z polskiej cukiernii ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 7 lat temu
    Drozdzowki sa pyszne! Troche sie martwilam ze nie wyjda bo czesto Australijskie skladniki sie roznia od Polskich - ale napewno bedziemy je robic jeszce raz. Nie mialam swierzego maku wiec urzylam mak z puszki. Dziecia bardzo smakuja a mi sie przypomina smak drozdzowek z Polski. Dziekuje za przepis i polecam.

Polub nas na ...

Początek strony