Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Maślane bułki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Bułki są bez nadzienia. Można podawać je posmarowane masłem, dżemem lub same na śniadanie lub jako przekąskę.

Składniki na 16 sztuk:

Zaczyn:

  • 100 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pszennej

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Kruszonka:

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki.
  6. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
  2. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
  3. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

4

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wszystkie składniki na zaczyn i ciasto drożdżowe połączyć i zagnieść (tj. 650 g mąki, drożdże, 300 ml lekko ciepłego mleka, cukier, 2 jajka i lekko ciepłe masło).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki drożdżowe z kruszonką Bułeczki drożdżowe z kruszonką