Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Marmurkowe jajka wielkanocne

Składniki:

  • 12 całych skorupek z jajek (Zrobić w skorupce otwór na ok. 1- 2cm, koniecznie w szerszej stronie jajka. Jajko wylać do miski. Jeśli jajko nie będzie chciało się wylać, należy wsadzić do środka skorupki np. wykałaczkę i rozbić strukturę jajka. Skorupki wymyć).
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki gryczanej)
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo olej do wysmarowania skorupek
Sposób przygotowania:
  1. Skorupki zanurzyć w osolonej wodzie. (Na jeden litr wody dać 100g soli). Pozostawić na 30 min. Kolejno wypłukać je pod bieżącą, zimną wodą i ułożyć na ręczniku papierowym, aby wyschły.
  2. Do pieczenia jajek najlepiej użyć formy na muffinki. Każde wgłębienie wyłożyć folią aluminiową tak, aby utrzymała skorupkę jajka w pionie. Do każdej skorupki nalać z łyżkę oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać. Do każdego wgłębienia z folią włożyć skorupkę, pionowo otworem do góry.

2

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
  5. Ciasto nakładać do skorupek na przemian białe z ciemnym. Można robić to łyżeczką, albo szprycą. Skorupki powinny być wypełnione ciastem od około ½ do 2/3 wysokości skorupki.  Ważne jest, aby trafić z ilością ciasta. Ciasto dużo urośnie, ale jeśli będzie za mało ciasta, skorupka cała nie wypełni się upieczonym ciastem i nie uzyskamy kształtu jajka. Lepiej jednak nałożyć więcej ciasta. Najwyżej nadmiar wyleje się ze skorupki ;) co później łatwo można usunąć obierając skorupkę z jajka.
  6. Jajka piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.
  7. Jajka można podawać w skorupkach i każdy sobie sam obierze lub od razu obrać jajeczka.

Uwaga: Pozostaje trochę niewykorzystanego ciasta.

Idea na ciasto w skorupkach pochodzi ze strony: www.tipy.pl, natomiast ciasto zrobiłam z przepisu na "Muffinki jagodowe" pomijając jagody i dodając do połowy ciasta kakao.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
porcje

Liczba sztuk:

  12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Marmurkowe jajka wielkanocne

Marmurkowe jajka wielkanocne

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony