Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Marmurkowe jajka wielkanocne

Składniki:

  • 12 całych skorupek z jajek (Zrobić w skorupce otwór na ok. 1- 2cm, koniecznie w szerszej stronie jajka. Jajko wylać do miski. Jeśli jajko nie będzie chciało się wylać, należy wsadzić do środka skorupki np. wykałaczkę i rozbić strukturę jajka. Skorupki wymyć).
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki gryczanej)
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo olej do wysmarowania skorupek
Sposób przygotowania:
  1. Skorupki zanurzyć w osolonej wodzie. (Na jeden litr wody dać 100g soli). Pozostawić na 30 min. Kolejno wypłukać je pod bieżącą, zimną wodą i ułożyć na ręczniku papierowym, aby wyschły.
  2. Do pieczenia jajek najlepiej użyć formy na muffinki. Każde wgłębienie wyłożyć folią aluminiową tak, aby utrzymała skorupkę jajka w pionie. Do każdej skorupki nalać z łyżkę oleju, poruszając skorupką, aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylać. Do każdego wgłębienia z folią włożyć skorupkę, pionowo otworem do góry.

2

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
  5. Ciasto nakładać do skorupek na przemian białe z ciemnym. Można robić to łyżeczką, albo szprycą. Skorupki powinny być wypełnione ciastem od około ½ do 2/3 wysokości skorupki.  Ważne jest, aby trafić z ilością ciasta. Ciasto dużo urośnie, ale jeśli będzie za mało ciasta, skorupka cała nie wypełni się upieczonym ciastem i nie uzyskamy kształtu jajka. Lepiej jednak nałożyć więcej ciasta. Najwyżej nadmiar wyleje się ze skorupki ;) co później łatwo można usunąć obierając skorupkę z jajka.
  6. Jajka piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.
  7. Jajka można podawać w skorupkach i każdy sobie sam obierze lub od razu obrać jajeczka.

Uwaga: Pozostaje trochę niewykorzystanego ciasta.

Idea na ciasto w skorupkach pochodzi ze strony: www.tipy.pl, natomiast ciasto zrobiłam z przepisu na "Muffinki jagodowe" pomijając jagody i dodając do połowy ciasta kakao.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
porcje

Liczba sztuk:

  12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Marmurkowe jajka wielkanocne

Marmurkowe jajka wielkanocne

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Paulino[/b] takie ciasto możesz ozdabiać jak Ci się tylko podoba: polewą, lukrem, pisakami również, masami, kremami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Bardzo fajny pomysł, będę je robić na Wielkonoc
    czy można te jajka jakoś ozdobić? czy ozdoby z cukrowych pisaków utrzymałyby się na tych jajeczkach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jadwiga · 5 lat temu
    super pomysł

Polub nas na ...

Początek strony