Babeczki wielkanocne bez jajek i glutenu


Wilgotne babeczki wielkanocne na mące sojowej i ryżowej z dodatkiem nasion babki jajowatej. Są to dość specyficzne składniki, ale myślę, że osoby z nietolerancjami pokarmowymi szukają różnych produktów, aby ich wypieki wychodziły równie smaczne, jak klasyczne. Babeczki bardzo smakują mojej bezglutenowej córci. Są mało słodkie, lekko cytrynowe, a do tego łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 9 babeczek (wymiary foremek ok. 8cm średnicy, 3,5cm wysokości):
Ciasto:
- 60 g mąki sojowej
- 60 g mąki ryżowej
- 4 g łusek babki jajowatej (lub zmielonych łusek tej babki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g masła, temperatura pokojowa
- 250 ml mleka, temperatura pokojowa
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kolorowe jajeczka cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę sojową, ryżową, łuski babki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach. (Cukier się nie rozpuści. Wystarczy zmiksować ok. 1 minuty). Dodać mieszankę mączną (z punktu 1) i miksując na niskich obrotach wlewać mleko. Miksować tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę z cytryny.
- Ciasto pozostawić na 15 minut. (Ciasto będzie średnio gęste).
- Foremki wysmarować masłem i posypać np. mąką ryżową. (Przy foremkach silikonowych nie jest to konieczne. Moje foremki mają wymiar ok. 8x 3,5cm). Ciasto rozłożyć do foremek, zostawiając ok. 1 cm wolnego do brzegu foremki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Babeczki wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w foremkach, aż będą lekko ciepłe. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej.
- Polewę rozłożyć łyżeczką na babeczkach. W środek włożyć jajeczko.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.