Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady


Miękkie, wilgotne ciastka z puree dyniowym. Dzięki puree z dyni ciastka są wyjątkowo miękkie i mają piękną barwę. Smakują bardziej jak ciasto ucierane niż ciastka ;) Są bardzo smaczne i dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. Dzieci je uwielbiają. Przechowywane w puszce utrzymują się do ok. tygodnia.
Składniki na ok. 16- 18 sztuk:
- 115 g masła, temperatura pokojowa
- 90 g cukru (zwykły lub brązowy)
- 130 g puree z dyni*, temperatura pokojowa
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 100g mąki ryżowej i 50g skrobi ziemniaczanej)
- 25 g błyskawicznych płatków owsianych (lub płatków bezglutenowych)
- 150 g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego (u mnie z czekolady gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną (lub ryżową i skrobię) z płatkami owsianymi.
- Miękkie masło i cukier przełożyć do miski i zmiksować na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, na jasną, kremową masę. (Cukier się nie rozpuści). Dalej miksując dodawać porcjami puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i sodę. Następnie wmiksować jajko.
- Na końcu dodać mąkę z płatkami, miksując krótko na niskich obrotach do połączenia.
- Posiekaną czekoladę lub groszek czekoladowy wmieszać szpatułką.
- Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po ok. 1 łyżce ciasta. (Wychodzą dwie blachy ciasteczek).
- Rękę zamoczyć w wodzie i wilgotną uformować okrągłe ciastka (u mnie ok. 1cm wysokości i ok. 5,5- 6cm średnicy).
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciastek się zarumienią i od spodu będą upieczone. (Jeśli ciasteczka wyjdą mniejsze niż moje, to piec krócej. Można drewnianą łopatką kuchenną podnieść ciastko lekko do góry, aby zobaczyć, czy jest od spodu zarumienione).
- Pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciastka są miękkie.
- Chłodne przełożyć do puszki.
Uwaga:
Użyłam puree ze zwykłej, dużej dyni. Puree przygotowuję według przepisu: "Puree z dyni". Puree należy bardzo dobrze odcisnąć z soku, aby było w miarę suche.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: espressoandcream.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16- 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.