Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Amerykany w kształcie zajączków

Ciastka amerykany udekorowane jako zajączki. Idealne na Wielkanoc. Bardzo smaczne, miękkie i puszyste ciasto, polane lukrem. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej i roztopionej czekolady.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 100g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • 3-5 łyżek soku z cytryny

Dekoracja:

  • 40g cukru pudru
  • 100g masy marcepanowej
  • 50g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 2 woreczki do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, gładką masę. Dalej miksując, dodać stopniowo po jednym jajku.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać w osobnej miseczce.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć 12 kleksów. Z nich uformować okrągłe placuszki. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier. Cukier puder i 2-3 łyżki soku z cytryny rozetrzeć na gładką masę. Jedną łyżkę gotowego lukru przełożyć do woreczka do mrożenia. Odstawić na bok. (Będzie potrzebny do przyklejenia uszu).
  3. Pozostały lukier rozmieszać jeszcze z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.
  4. Przygotować dekorację. Cukier puder zagnieść z masą marcepanową. Masę marcepanową rozwałkować. (Blat posypać najpierw odrobiną cukru pudru, aby masa się do niego nie przykleiła). Z masy marcepanowej uformować uszy. Odciąć koniec woreczka, w którym jest lukier. Lukrem smarować uszy i przyklejać je do ciastek.
  5. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do drugiego woreczka do mrożenia, obciąć jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka i zrobić wąsy i buzię.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Amerykany w kształcie zajączków Amerykany w kształcie zajączków Amerykany w kształcie zajączków

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony