Ślimaczki drożdżowe

Przepis na proste, miękkie, drożdżowe bułeczki - ślimaczki z budyniem i rodzynkami.

Składniki na ok. 22 sztuki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100 g rodzynek
  • 250 ml mleka
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem, wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche

Lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, płynne masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W międzyczasie przygotować budyń: ½ opakowania budyniu ugotować w 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Do gorącego budyniu dodać rodzynki i jogurt. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, krótko mieszając co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30- 40 cm.

2

  1. Na cieście rozłożyć budyń, pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.

3

  1. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  2. Roladę pokroić na plasterki o grubości 2- 3 cm. Ślimaki układać na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).

4

5

  1. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Piekłam jedną blachę po drugiej).
  2. Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu ślimaczki polukrować.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 22 sztuki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 220 g mleka, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki soli

Budyń:

  • 100 g rodzynek
  • 250 g mleka
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem wtedy nie dodawać już cukru do budyniu)
  • 1 czubata łyżka cukru (20g)
  • 80 g gęstego jogurtu typu greckiego 10%, twarogu z wiaderka, skyru naturalnego lub śmietany creme fraiche

Lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min./ pozycja INTERWAŁ.
  2. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na bok w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować budyń: Mleko, cukier i budyń w proszku włożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 6- 7min./ 90°/ obr. 1- 2.
  4. Dodać jogurt i rodzynki i wymieszać 5s./ obr. w lewo/ obr. 2. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Dalej postępować jak w opisie powyżej od punktu 6.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Jeden Tag genießen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 22

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki drożdżowe Ślimaczki drożdżowe